Wat is gehoorschade en wat kun je zelf doen?

woman with fingers in ears

Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan het gevolg zijn van het ouder worden, dat is natuurlijke slijtage. Maar trilharen beschadigen ook door te veel blootstelling aan harde geluiden. Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. De trilharen raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Dat kan in een keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar gebeurt ook als je te vaak of langdurig aan hard geluid wordt blootgesteld.

Als de trilharen beschadigd zijn geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort, of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. De bekende piep in je oren na het uitgaan is een eerste teken van gehoorschade en kan overgaan in een blijvende piep of ruis, dat heet tinnitus.
Ook kun je overgevoelig worden voor bepaalde geluiden, dat heet hyperacusis. Andere vormen van gehoorschade zijn distortie, dan hoor je geluiden vervormd, en diplacusis, dan hoor je met beide oren geluiden verschillend.

 

WAT KUN JE ZELF DOEN?

Je gehoor wil je zo lang mogelijk goed houden. Door een paar maatregelen te treffen kun je gehoorschade voorkomen.

1) GA VEILIG OM MET GELUID
Bescherm jezelf door gehoorbescherming te dragen als je op plekken bent met hard geluid. Gehoorbescherming is er voor verschillende situaties, zoals voor het uitgaan, op de motor, tijdens het klussen of op werk. Lees meer over oordoppen. Als je zelf aan de knoppen zit, let dan op je volume. Stel bijvoorbeeld een volumebegrenzer in op je mp3-speler of smartphone. Dan weet je zeker dat je veilig luistert. Lees meer over veilig muziek luisteren.

2) METEN = WETEN
Download een decibelapp. Is het geluid harder dan 80 decibel? Neem dan maatregelen.

3) MERK GEHOORSCHADE OP TIJD OP
Doe elk jaar een (online) hoortest. Bijvoorbeeld de online Hoortest op Oorcheck.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *