Into Nature van start

Beeldende kunst, fietsen en wandelen in het Bargerveen bij Emmen

Op zaterdag 31 juli is de tweejaarlijkse beeldende kunstmanifestatie Into Nature van start gegaan. De kunstwerken staan op hun plek, de wandel- en fietsroutes zijn uitgestippeld en de reisgidsen zijn gedrukt. Zowel de kunstenaars, de organisatie als de vrijwilligers staan klaar om het publiek te ontvangen. Het Bargerveen bij Emmen vormt het decor waarin bezoekers op zoek kunnen naar spectaculaire kunstwerken van internationaal aansprekende kunstenaars zoals Roger Hiorns, Awoiska van der Molen, Nina Canell en Otobong Nkanga. 

Beeld: Heleen Haijtema | Bargerveen

New Energy
Het thema is New Energy en dit heeft alles te maken met de locatie waar de kunstwerken zijn te zienHet Bargerveen is een van de laatste hoogveengebieden van Noordwest-Europa. Energie is hier letterlijk zichtbaar en dit dient als inspiratiebron voor de kunstenaars. Artistiek leider Hans den Hartog Jager is gegrepen door het gebied. “Het Bargerveen is kaal, leeg en indringend én het staat er bol van de energie. Historische energie, verdwenen energie, onzichtbare energie, controversiële energie, nieuwe energie – de geschiedenis en het landschap van het Bargerveen is er diep van doortrokken.” De spanning met de verborgen energie in het Bargerveen is precies wat de kunstenaars bloot gaan leggen. “We hebben naar kunstenaars gezocht van wie we dachten dat ze ‘iets’ zouden kunnen doen met de locatie, het landschap, de geschiedenis van het gebied, de natuur en energie.” New Energy staat daarnaast symbool voor de faciliteiten die de laatste jaren aan het gebied zijn toegevoegd, zoals de Schaapskooi en het bezoekerscentrum in Weiteveen. Een groot publiek kan kennis maken met dit prachtige, woeste en voor velen onontdekte gebied.

Uitgebreid programma
Vrijwel elke zaterdag is er een programma in het Bargerveen, bij restaurant Wollegras of in de buurt van de Schaapskooi. Er zijn films onder de Bargerveense sterrenhemel, artist-talks, interviews en lezingen rondom een thema dat inhoudelijk verbonden is aan één van de kunstwerken van Into Nature, en nog veel meer. Op 4 september en 2 oktober is er in De Fabriek van CBK Emmen een bijzonder programma rond het werk ‘Broken Circle / Spiral Hill’ van Robert Smithson.

Te zien in de zomer van 2021
Into Nature: New Energy is te zien van 31 juli t/m 24 oktober 2021. Op de website van Into Nature en via social media is meer informatie te vinden over het programma, arrangementen, locaties en tickets.
Into Nature is een initiatief van de samenwerkende kunstinstellingen het Drents Museum en Stichting Kunst & Cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *