Hier kun je op letten als je kruidnootjes kiest

De sinterklaastijd is weer aangebroken! Tijd voor gezelligheid, cadeautjes, en… kruidnootjes. Met of zonder chocola en allerlei bijzondere smaken: er valt veel te kiezen. Helaas bevatten alle kruidnoten veel suiker en verzadigd vet, en staan ze daarom niet in de Schijf van Vijf. Toch genieten van kruidnoten? Een keer een handje kan natuurlijk best.

Het Voedingscentrum heeft 6 verschillende soorten kruidnoten met elkaar vergeleken als het gaat om suiker en verzadigd vet. En wat blijkt: het maakt nogal uit welke variant je in je winkelmandje (of schoentje) gooit. Kruidnoten met een ‘jasje’ van bijvoorbeeld chocolade bevatten veel meer suiker en verzadigd vet dan de ‘naturel’ kruidnootjes.

15 suikerklontjes
In de afbeelding hieronder zie je hoeveel suiker en verzadigd vet de 6 kruidnootvarianten bevatten per 100 gram. De variant met het hoogste suikergehalte komt uit op 61 gram suiker, dat staat gelijk aan ruim 15 suikerklontjes. Neem je een handje van deze kruidnoten dan is dat ongeveer 5 suikerklontjes. De variant met het laagste suikergehalte valt beduidend lager uit. Ook de hoeveelheid verzadigd vet varieert behoorlijk tussen de soorten.

Onderling zijn er dus behoorlijk wat verschillen. Het loont daarom om het etiket te bekijken en te kiezen voor een variant met minder suiker en verzadigd vet. En heel simpel: koop niet te veel. Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet opeten. En als je thuis op de bank zin hebt in kruidnootjes, neem dan een kleine portie en geniet ervan. Eet ze uit een bakje en leg de zak uit het zicht. Zo voorkom je de verleiding om door te blijven eten. Meer tips om niet te veel te snoepen tijdens Sinterklaas.

‘Kies Ik Gezond?’-app
In de winkel zijn natuurlijk nog veel meer soorten kruidnootjes en ander sinterklaaslekkers te vinden. Met de ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum kun je al deze lekkernijen makkelijk opzoeken. Ook kun je de streepjescode op de verpakking scannen met de app. Je ziet dan in een oogopslag wat de voedingswaarden en ingrediënten zijn. Ook kun je in de app makkelijk verschillende soorten kruidnoten met elkaar vergelijken. Zo kun je kiezen voor de variant met minder suiker en verzadigd vet.

Naast snoepgoed kun je met Sinterklaas natuurlijk ook gezonde hapjes op tafel te zetten. Bakjes met mandarijnpartjes, wortels of stukjes paprika bijvoorbeeld. Of geniet van deze zelfgemaakte sinterklaashapjes.

Download de ‘Kies Ik Gezond?’-app hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *