Helft Nederlanders ruziet om thermostaat

Vier op tien Nederlanders maakt afspraak over de verwarming

Maar liefst 48 procent van de Nederlandse stelletjes heeft weleens onenigheid over de verwarming. Dit blijkt uit onderzoek van Offerteadviseur onder 1.068 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Van alle ondervraagden met een relatie maakt zelfs veertig procent afspraken over de temperatuur in huis.
Opvallend genoeg ruziën Friese (61 procent) en Limburgse (58 procent) stelletjes het vaakst over de stand van verwarming. Met slechts 31 procent komen deze thermostaatperikelen het minst voor onder Groningers. “Bij een groot gedeelte van de Nederlandse huishoudens lijkt er een heuse strijd om de thermostaat gaande te zijn”, zegt Ibrahim Agdere van OfferteAdviseur. “Warmte en kou zijn natuurlijk ontzettend persoonlijk; wat een aangename temperatuur is voor de een, kan ondragelijk zijn voor de ander. Ik kan me voorstellen dat dit tot soms tot onenigheid leidt.”
Dikke trui
Ondanks dat vier op de tien Nederlandse stelletjes duidelijke afspraken maakt over de temperatuur in huis, houdt een aanzienlijk gedeelte zich hier niet aan. Zo zet maar liefst 21 procent van de ondervraagden de thermostaat weleens stiekem hoger, zonder dat hun partner het doorheeft. Vrouwen zijn hiertoe eerder geneigd dan mannen; 26 tegenover slechts 17 procent. De meest gangbare oplossing tegen de kou lijkt overigens nog altijd de wollen trui. Maar liefst 62 procent van de respondenten zegt liever een dikke trui aan te trekken dan de thermostaat hoger te zetten. Agdere: “Ik denk dat veel mensen een vaste stand hebben voor hun verwarming, waarbij iedereen binnen het huishouden gelukkig is. Toch is de bereidheid tot warme kleding aantrekken of onder een  dekentje te kruipen aanzienlijk. Dit laat zien dat het voor veel mensen vooral belangrijk is dat het niet te warm is in huis.”
Milieu en gasrekening
Niet alleen vanwege potentieel gekibbel zoeken de respondenten hun heil in een warme trui, ook het milieu en oudhollandse zuinigheid spelen hierin een belangrijke rol. Zo zegt 64 procent van de ondervraagden de verwarming weleens lager te zetten om geld te besparen. Maar liefst 54 procent doet dit weleens om het milieu te ontzien. Agdere: “Wanneer je de verwarming een graad lager zet dan je normaal gewend bent, bespaar je gemiddeld tachtig euro per jaar. Maar als je geld wil besparen, zijn er ook voldoende andere mogelijkheden. Zo kun je de verwarming al een tijdje voordat je naar bed gaat, lager zetten of beter nog: een slimme thermostaat instaleren. Wil je liever het milieu ontzien? Combineer dan de slimme thermostaat met extra isolatie. Als je het dan nog steeds koud hebt, kun je altijd nog een warme trui aantrekken.”
[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]
Over Offerteadviseur
Offerteadviseur is een onafhankelijke website waarop iedereen offertes kan aanvragen en vergelijken voor ieder soort klus in, op of rondom het huis. Jaarlijks voorziet het platform voor bijna een miljoen bezoekers van kostenindicaties en allerlei handige informatie over verbouwingen en allerlei soorten klussen. Daarnaast vind je op het platform tips en advies over het opstellen en vergelijken van offertes.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Offerteadviseur onder 1.068 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Bij de selectie van de respondenten is rekening met gehouden met representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding en provincies. Bij het beantwoorden van de stellingen had men de keuze uit de opties eens of oneens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *