Gezonde waltnootolie van Brabantse bodem

2608-d681d256f5c9898a0822abede2be7fadSteeds vaker zie je het in de Nederlandse keukens de walnootolie op het aanrecht staan. Lange tijd paste het niet echt in onze eetcultuur. Maar nu er steeds meer bekend wordt over de gunstige gezondheidseffecten van walnoten neemt de vraag ernaar toe.

Toon Konings van Tokonoot kan dat beamen. Een jaar geleden startte hij de productie van zijn walnootolie. Een puur Brabants product, op ambachtelijke wijze gemaakt van walnoten die hij in de omgeving van de Maashorst verzameld.

Goede voedingsstoffen
Dat walnootolie steeds populairder wordt, komt ook doordat het voedingscentrum vorig jaar noten heeft opgenomen in hun schijf van vijf. Walnoten zijn de gezondste soort onder de noten, ze zitten boordevol goede voedingsstoffen als omega-3-vetten. Daarnaast hebben ze de meeste antioxidanten, die cellen in het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Handje vol
Ook is het wetenschappelijk bewezen dat walnoten – en dus ook de olie – bijdraagt aan een goede gezondheid. Het houdt het cholesterol op peil, is goed voor hart en bloedvaten en kan de kans op kanker verminderen. Toon Konings: “Een handjevol walnoten per dag is al voldoende.”

Hulp van zorgboerderij
Tokonoot maakt zijn 100% pure walnootolie op ambachtelijke wijze. “Onze olie is niet te vergelijken met de olie die je bijvoorbeeld in een supermarkt koopt. Daar zijn toch allerlei toevoegingen aan gedaan. Onze walnootolie is puur natuur. Wanneer in oktober de noten van de bomen vallen, worden ze geraapt en een paar maanden aan de lucht gedroogd. Het kraken gebeurt vervolgens op een aantal zorgboerderijen waar mensen met een verstandelijke beperking dit met veel plezier doen”, aldus Konings.

2608-649224e0b6ba5962e0771cd7c4301d5aNaar de molen
Op de gerestaureerde Kilsdonkse molen in Heeswijk Dinther worden de gepelde walnoten koud geperst en door olieslagers vakkundig tot olie geslagen. Daarna wordt het gezeefd en een aantal weken geklaard. Als laatste volgt het afgieten en is de olie klaar voor gebruik. Walnootolie gebruik je koud over salades en in sauzen. Het kan ook bij pasta, kip, vleesgerechten, als dipsaus of puur met een vers stuk brood.

Meer over Tokonoot
De Brabantse walnootolie is verkrijgbaar via www.tokonoot.nl. Via de site lees je alles over het productieproces en de verschillende producten. Ook zijn hier fijne recepten te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *