GEZONDE START NIEUW SCHOOLJAAR LEIDT TOT RECORDDEELNAME NATIONALE KRAANWATERDAG

Op 22 september 2021 doen ruim 200.000 kinderen mee met de derde editie van Nationale Kraanwaterdag, een recordaantal. Na een lang coronajaar zien veel scholen en bso’s deelname aan Nationale Kraanwaterdag als een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op school en de bso alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. Ook krijgen ze les over waarom water belangrijk is voor je lichaam. Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners.

Water als gezonde en sportieve dorstlesser
Nationale Kraanwaterdag staat dit jaar in het teken van kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser. Wim Drossaert, directeur Dunea: “Aan het recordaantal aanmeldingen voor Nationale Kraanwaterdag en de landelijke interesse voor watertappunten blijkt dat bij veel scholen en bso’s het drinken van kraanwater, in de strijd tegen obesitas bij kinderen, wordt gezien als belangrijk en gezond alternatief voor alle zoete ongezonde drankjes.”

Gezonde gewoonte
Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater te bespreken. En omdat er weer gesport en gegymd kan worden en de competities weer zijn gestart is er deze editie extra aandacht voor het drinken van kraanwater tijdens het sporten en bewegen. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen te introduceren.

Kraanwater lekker en gezond
Uit een poll van het Jeugdjournaal van vorig jaar blijkt dat bijna 90% van de ondervraagde kinderen water lekker vindt om te drinken. Desondanks drinken kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar maar 1 tot 2 glazen water per dag, zo blijkt uit de laatste voedselconsumptiepeiling 2012-2016 van het RIVM. Dit terwijl ze per dag ruim twee tot drie keer zoveel glazen gezoete drankjes drinken. De drinkwaterbedrijven zetten zich in om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen en vinden het van groot belang dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is. Speciaal voor Nationale Kraanwaterdag zijn gratis educatieve materialen ontwikkeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Tijdens de les ontdekken de kinderen dat water je lichaamsvocht aanvult als je sport en beweegt, je lichaamstemperatuur op peil houdt en voedingsstoffen op de juiste plek brengt en afvalstoffen afvoert. Bovendien is voldoende water drinken belangrijk voor de concentratie, vermindert het de kans op hoofdpijn en verbetert het de sportprestaties. Deze kennis draagt bij aan de intrinsieke motivatie om voldoende water te drinken.

Nationale Kraanwaterdag feestelijk van start in Den Haag
Nationale Kraanwaterdag 2021 gaat woensdagochtend 22 september feestelijk van start bij basisschool ‘t Palet in Den Haag. De leerlingen worden bij aankomst op school ontvangen door burgemeester Jan van Zanen en Wim Drossaert directeur van Dunea. Daarna geven ze met de ingebruikname van een nieuw watertappunt op het schoolplein gezamenlijk het startsein voor de kraanwaterlessen in het hele land. In het westelijk deel van Zuid-Holland, het werkgebied van Dunea, volgen dit jaar bijna 20.000 kinderen de kraanwaterles. Benieuwd naar Nationale Kraanwaterdag en de landelijke opening, kom dan naar basisschool ’t Palet in Den Haag op woensdag 22 september. Het programma start om 09.00 uur op het schoolplein. Daarna volgen de leerlingen een kraanwaterles in de klas. De pers is welkom op zowel het schoolplein als in de klas.


Over Nationale Kraanwaterdag 
Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde leefstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, organiseren alle Nederlandse drinkwaterbedrijven, ondersteund door vele partners waaronder Voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht en Gezonde School, gezamenlijk Nationale Kraanwaterdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *