Fermenteren en eetbare wilde planten ontdekken

Het beste van twee werelden samengebracht in één unieke workshop: fermenteren en eetbare wilde planten. Fermenteren is super gezond. En veel eetbare wilde planten zijn dit ook. Een workshop vol ontdekkingen!

Tijdens een excursie over eetbare wilde planten met Tim en Leah van In Het Wilde Weg leer je hoe je de eetbare planten van dit seizoen kunt herkennen en gebruiken. Deze excursie wordt gegeven in een groene omgeving in Amersfoort.
Hierna gaan we naar de sfeervolle kookstudio van Peter van Berckel, fermentatie-expert, natuurvoedingskundige en kok. Je leert in een aantal uur de basis om zelf met fermenteertechnieken aan de slag te kunnen. Paardenbloemwortel, wilde peenwortel, kleine veldkers en harig knopkruid vormen de wildpluk ingrediënten van de fermentaties. Laat je inspireren door de kennis en het enthousiasme van Peter. Verwonder je over de smaaktransformaties die in het proces ontstaan en geniet van de nieuwe en wilde smaken. Uniek aan deze workshops is dat er gebruik wordt gemaakt van ingrediënten van biologische (-dynamische) kwaliteit.


Datum : donderdag 28 september
Tijd : 10.30 – 17.00 uur
Kosten : € 90 per persoon
Vooraf opgeven bij : info@inhetwildeweg.nl


Wil je alvast meer weten over de workshopgevers? Kijk dan op:
www.petervanberckel.nl                                                                                                                                                                                                Peter is fermentatie-expert, natuurvoedingskundige, kok, docent en auteur, geeft workshops over fermenteren en vertelt graag over de technieken, culturele achtergronden en gezondheidsvoordelen. Een aanrader is zijn kookboek over fermenteren: ‘Tsukémono – snelle groentefermentaties uit Japan’.
www.inhetwildeweg.nl                                                                                                                                                                                                      Tim en Leah van In Het Wilde Weg verzorgen en jaaropleiding eetbare wilde planten en een jaarprogramma Being Nature. Daarnaast organiseren ze wildplukexcursies, kookworkshops, kano- en natuurbelevingstochten en bedrijfsuitjes in het mooie Drenthe.


Recept: Burmese kikkererwtentofu met teunisbloemzaden

Voor 4 personen

  • Ingrediënten:
  • 600 ml water
  • 170 gram kikkererwtenmeel
  • 1 eetlepel teunisbloemzaden
  • 2 eetlepels komijn
  • 1 eetlepel nigella sativa (zwarte komijn)
  • 1 theelepel kurkuma
  • Peper en zout
  • Eventueel lekker met een topping van vogelmuur of andere eetbare wilde planten van het seizoen

Doe de kikkererwten in een kom en voeg 200 ml water, teunisbloem-, komijn- en nigellazaden, kurkuma en peper en zout toe en roer alles door elkaar. Breng de andere 400 ml water aan de kook en voeg de vloeibare massa toe. Zet het gas of de kookplaat lager en blijf ongeveer 5 minuten doorroeren met een garde. Maak een ovenschaal nat met koud water en schenk hierin de vloeibare kikkererwten. Zet de schaal een uur in de koelkast om op te stijven. Hierna kun je de kikkererwtentofu opbakken op het vuur of verwarmen in de oven. 

De teunisbloem is een tweejarige plant waarvan de wortel, jong blad, bloemen en zaden eetbaar zijn. In het eerste jaar vormt hij een wortelrozet en het tweede jaar een bloemstengel. De zaden oogst je in de herfst als ze rijp zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *