Er komt een Europese Hartklepdag in september 2018

Silhouette of hands in form of heart when sweethearts have touched

Volgend jaar september zal er voor het eerst een Europese Hartklepdag worden gehouden. Dit maakten PCR, organisatie van interventiecardiologen, en patiëntenorganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje en Nederland (hart.volgers.org) vandaag bekend tijdens een Europees congres voor hartklep cardiologen in Londen. Op het online platform www.heartvalveday.eu wordt de dag al aangekondigd.

De initiatiefnemers pleiten voor meer aandacht voor hartklepziekte, omdat het een van de minst bekende hartaandoeningen is, die vooral voorkomt bij de steeds ouder wordende, vergrijzende bevolking en levensbedreigend kan zijn als de ziekte niet op tijd wordt herkend. Het doel van de awareness dag is om vooral ouderen beter bekend te maken met symptomen en risico’s van een hartklepziekte, zodat men klachten eerder gaat herkennen én ze serieus zal nemen. De meest voorkomende klachten zijn kortademigheid, vermoeidheid en duizeligheid. Deze worden vaak beschouwd als signalen van ouderdom, terwijl op eenvoudige wijze met de stethoscoop de ziekte kan worden herkend en daardoor op tijd behandeld. Daarnaast zullen Europese beleidsmakers en zorgverleners worden geattendeerd op de noodzaak om sneller en beter de zorg te organiseren, zoals het vaker luisteren naar het hart met de stethoscoop. Bekijk hier het introductiefilmpje van de eerste Europese Hartklepdag in 2018.
Onderzoek onder 8.800 zestig plussers in Europa wijst uit dat Nederland het laagst scoort als het gaat om het gebruik van de stethoscoop op het hart bij bezoek aan de huisarts. Slechts in 1 op de 10 huisartsenbezoeken wordt deze gebruikt. In Frankrijk gebeurt dit in 7 van de 10 bezoeken.
Dr. Guus Brueren, cardioloog Hart.Volgers.org

Dr. Guus Brueren, cardioloog Hart.Volgers.org

Dennis van Veghel, directeur van Hart.Volgers.org: “We weten uit onderzoek dat de diagnose hartklepziekte nog al eens wordt gemist in Nederland. Dat is één van onze aandachtspunten naast meer bekendheid over de bijbehorende klachten. We vragen cardiologen, hartcentra en organisaties voor ouderen om ons te ondersteunen.”

Dr. Bernard Predergast, directeur van PCR en cardioloog

Dr. Bernard Predergast, directeur van PCR en cardioloog

Professor Bernard Prendergast, interventiecardioloog en congresdirecteur voegde eraan toe: “Een groot deel van de Europeanen zijn niet bezorgd over het feit dat hartklepziekte zo vaak voorkomt of ze zijn zich niet bewust van symptomen. De ziekte kan zeer ernstig zijn, symptomen vaak moeilijk te herkennen en worden gezien als signalen van ouderdom. Dit betekent dat een gebrek aan kennis en awareness vervelende of gevaarlijke gevolgen kan hebben. Het resultaat is dat veel mensen die de ziekte hebben geen diagnose krijgen noch de toegang tot soms levensreddende behandelingen.”

Hartklepziekte komt voor in ernstige vorm bij één op de acht 75 plussers. Vaak is de conditie achteruit gegaan, is de patiënt kortademig en snel moe, soms ook duizelig bij inspanning. 50% van de mensen met ernstige hartklepvernauwing overlijdt binnen twee jaar als er niet wordt ingegrepen. Hartklepvervanging of implantatie van een nieuwe hartklep via de lies, zijn effectieve behandelmogelijkheden.
Het initiatief van de Europese Hartklepdag heeft een startsubsidie ontvangen van Edwards Lifesciences, een medisch bedrijf dat biologische hartkleppen ontwikkeld.
Voor meer informatie kunt u kijken op de website heartvalveday.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *