Duurzaam je huis koel houden in de zomer

Beter voor mens, planeet én de portemonnee

Naarmate de temperaturen in Nederland stijgen, wordt de behoefte aan verkoeling in huis groter. Naast tijdelijke oplossingen zoals natte lakens voor het raam en bevroren waterflessen voor de ventilator, zijn veel mensen op zoek naar structurele oplossingen om hun woning koel te houden in de zomer. Met de huidige energieprijzen is het slim om preventief te koelen. De warmte buiten houden is duurzamer en beter voor de portemonnee dan actief te moeten koelen. Gezond Binnen, een platform vol tips en adviezen over een gezond binnenklimaat, zet de verschillende manieren om je huis koel te houden op een rij. 

Het internet staat vol met tips en adviezen om je woning te verkoelen op warme dagen. Maar je woning koel houden, begint met ervoor zorgen dat warmte niet binnenkomt. Door preventief te koelen geef je warmte geen kans en dat is veel effectiever dan actief te verkoelen met bijvoorbeeld een airco. Hieronder vind je een aantal duurzame, lange termijn oplossingen om je woning koel te houden deze zomer. 

1. Zonnescherm of rolluik 
Raamluiken of een rolluik houden de warmte van buiten effectief tegen zodat het binnen koel blijft. Nadeel is wel dat ze je in gesloten toestand het zicht naar buiten toe ontnemen. Voor wie de zon wil weren maar het raam liever niet afsluit, is een zonnescherm een betere oplossing. Die zorgt voor verkoeling door een schaduw over het raam te werpen.

2. Zonwerend glas of folie
Zon of warmte werend glas houdt de hitte van de zonnestralen tegen zodat de temperatuur binnen aangenamer blijft. Het glas heeft een hoge isolatiewaarde waardoor de koele lucht binnenblijft. Zonwerend glas verschilt van ander dubbel glas doordat er metalen en coatings aan toegevoegd zijn om het zonlicht te absorberen of te weerkaatsen. Vind je ramen vervangen een te drastische oplossing? Probeer het eerst eens met zonwerende folie om het effect te ervaren.

3. Zonwerende raambekleding 
Een goude oude, maar nog altijd belangrijk; goede gordijnen! Hoewel minder effectief dan buitenzonwering, kunnen met name reflecterende screens of rolgordijnen voorkomen dat de warmte binnenkomt. Zorg dat je het raam bedekt vóórdat de zon begint te schijnen. Door ‘s ochtends vroeg de screens te sluiten, krijgt warme lucht geen kans om binnen te komen.

4. Sedum dak
Een Sedum dak is een duurzame manier om de koelte te bewaren in huis. Met warm weer koelen planten zichzelf en hun omgeving af door water te verdampen via hun bladeren. Zo houdt de Sedum begroeiing het dak lekker koel en dat werkt door in de hele woning. 

TIP: Ventileren voor gezonde lucht
Ook in de zomer is ventileren belangrijk voor een gezonde lucht in huis. Zorg dat er altijd een ventilatierooster openstaat in de ruimtes waar je bent. Heb je geen ventilatierooster? Ventileer dan vroeg in de ochtend, of ‘s avonds na zonsondergang door deuren en ramen tegen elkaar open te zetten.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *