Doe mee met de Maak Grijs Groener challenges

Het gaat niet goed met de biodiversiteit in Nederland. Het aantal plant- en diersoorten neemt in rap tempo af, onder meer door het verdwijnen van geschikte leefgebieden. Steeds meer mensen weten gelukkig wat biodiversiteit is en willen bijdragen aan biodiversiteitsherstel, maar we zijn er nog niet. Daarom lanceerde het Deltaplan Biodiversiteitsherstel op 1 juli ‘groene challenges’, waarmee mensen worden uitgedaagd om de biodiversiteit in hun eigen omgeving te herstellen.

De groene challenges zijn onderdeel van de landelijke campagne Maak Grijs Groener, waarmee het Deltaplan mensen wil inspireren om sámen aan de slag te gaan met biodiversiteitsherstel. Via onder andere social en online media, (outdoor) advertenties en het netwerk van meer dan 150 partners en supporters van het Deltaplan worden mensen aangespoord om samen aan de slag te gaan met biodiversiteit. 

Groene challenges
Met de challenges daagt het Deltaplan mensen uit om zoveel mogelijk aaneengesloten groen te realiseren (#DeAllerlangstePlantVanNederland challenge) en om kleine watertjes aan te leggen (#TinyPoel challenge). Deze challenges worden vanaf 1 juli via social media van het Deltaplan en haar partners gedeeld, en via advertenties aan de doelgroep aangeboden. Via de hashtags kunnen mensen het resultaat van hun acties delen, om zo anderen te inspireren om ook aan de slag te gaan.  

#DeAllerlangstePlantVanNederland challenge
Met deze challenge worden mensen uitgedaagd om samen aaneengesloten groen te realiseren. Want niet alleen het planten van nieuw groen is belangrijk, maar ook het verbinden van bestaand groen zorgt voor meer biodiversiteit. Zo wordt het leefgebied van onder andere insecten en kleine zoogdieren uitgebreid en ontstaan er ‘wegen’ waarlangs ze zich kunnen verplaatsen. Je kunt nieuwe planten of al bestaand groen met elkaar verbinden door bijvoorbeeld het aanleggen van heggen, bloemenveldjes, plantsoenen, geveltuintjes of houtwallen. Zo help je de biodiversiteit én ziet je buurt er een stuk kleurrijker uit.

 Zo ga je aan de slag

#TinyPoel challenge
In water vind je biodiversiteit in overvloed. Leg daarom een tiny poel aan in je tuin, in je buurt of op je erf. Zo zorg je voor meer planten, insecten, bloemen, vogels en nog veel meer! Dieren vinden bij een tiny poel een leefgebied, voedsel en een plek om zich voor te planten. De naam zegt het al: een tiny poel hoeft niet groot te zijn. Al met een klein watertje help je de biodiversiteit een handje, en zorg je voor een mooie, aantrekkelijke omgeving. 

Zo ga je aan de slag  

Ga voor meer tips naar www.maakgrijsgroener.nl. En deel jouw groene acties op social media met de hashtags #maakgrijsgroener, #DeAllerlangstePlantVanNederland en #TinyPoel. 

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en LIFE IP All4Biodiversity.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *