Dit zijn de grootste oorzaken van oogveroudering

Ieders ogen gaan met de jaren achteruit. Maar elk paar ogen is hierin anders: sommigen dragen al sinds zeer jonge leeftijd een bril, anderen kunnen zonder leesbril blijven lezen tot ver na hun zestigste. Wanneer het oog veroudert, treden veranderingen op in de oogstructuur die kunnen leiden tot complicaties of verminderd zicht. Daarnaast hebben zowel erfelijke als externe (levensstijl-)factoren invloed op de conditie van het oog wat kan leiden tot versnelde oogveroudering. Welke risicofactoren versnellen dit proces en hoe verminderen we de kans op versnelde oogveroudering? Specsavers legt uit.

Normale oogveroudering
Net zoals bijvoorbeeld de huid wordt ook de vitaliteit van de ogen negatief beïnvloed door leeftijd. Jiska van Dam, optometrist bij Specsavers, legt uit: “Leeftijd is de belangrijkste oorzaak van oogveroudering. Dit is een normaal proces dat optreedt als we ouder worden. Aandoeningen en klachten die vaak voorkomen op latere leeftijd zijn staar, droge ogen en slijtage van het netvlies. Daarnaast is het proces van oogveroudering verschillend bij mannen en vrouwen: een vrouw van boven de 75 jaar heeft tweemaal zoveel kans op netvliesveroudering, ook wel maculadegeneratie genoemd, als een man van dezelfde leeftijd. Dit komt door de lage oestrogeenspiegel bij vrouwen na de menopauze.”

Versnellende factoren
Of en hoe snel de gezondheid van ogen verslechtert, is deels erfelijk bepaald. Dit betekent dat het risico op bijvoorbeeld een oogaandoening groter is als één of meerdere familieleden hier ook last van heeft (gehad). Naast erfelijkheid zijn er ook externe factoren die bijdragen aan het versnelde proces van oogveroudering, zoals het te veel blootstellen van de ogen aan zonlicht, roken en een eenzijdig dieet. Van Dam vervolgt: “Bij roken neemt de hoeveelheid antioxidanten die het netvlies beschermt in het lichaam af. Dit maakt de kans op oogveroudering tot drie keer hoger. Dit verhoogde risico blijft aanwezig tot zelfs vijftien jaar nadat iemand gestopt is met roken. Ook is het te veel blootstellen van de ogen aan zonlicht een factor die versnelde oogveroudering tot gevolg kan hebben. Draag buiten dus altijd de juiste bescherming voor de ogen, ook als het bewolkt is.”

Symptomen van oogveroudering
Er zijn een aantal manieren om oogveroudering te herkennen. Wisselend zicht, een rechte lijn krom zien of het zomaar tegen dingen aanlopen zijn signalen van oogveroudering. Van Dam: “Op het moment dat je merkt dat je zicht je in de steek begint te laten, is het verstandig om direct contact te zoeken met een oogspecialist, zoals een optometrist. Die kan de klachten verhelpen of, indien nodig, doorverwijzen voor verdere specialistische zorg.”

Oogveroudering vertragen
Om versnelde veroudering van de ogen tegen te gaan, zijn de volgende tips volgens de optometrist raadzaam om op te volgen: “Het is belangrijk om niet te roken en te zorgen dat je gevarieerd eet met voldoende vitamines. Daarnaast is goede bescherming tegen zonlicht een must! Als er sprake is van erfelijke oogaandoeningen in de familie , is het erg belangrijk om – zeker na het veertigste levensjaar – regelmatig een optometrist te bezoeken. Hierdoor zijn symptomen van een aandoening tijdig te signaleren. Helaas kampt maar liefst een kwart van de ouderen met een oogaandoeningen zonder dit zelf te weten. Vaak zijn de effecten namelijk zo geleidelijk dat men pas een verandering in het gezichtsvermogen merkt als de aandoening al in een vergevorderd stadium is. Wees dus alert bij klachten en erfelijke aandoeningen in de familie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *