De ware invloed van sporten op de mind

Recent onderzoek van ASICS toont aan hoe groot de positieve invloed van sporten op de mentale gezondheid is

Nu de wereld door corona ook geconfronteerd wordt met een mentale pandemie, kondigt ASICS haar hernieuwde filosofie aan waarin de kracht en positieve effecten van sport op de mentale gezondheid centraal staan. 2021 wordt het jaar waarin ASICS iedereen aanmoedigt deze kracht van sport zelf te ervaren; niet alleen op het lichaam maar juist ook op de geest. Het merk doet dit onder andere door onderzoek en innovatie, waarbij op een wetenschappelijke manier de werkelijke impact van sport op de geest wordt blootgelegd.

ASICS, een acroniem van de Latijnse uitdrukking Anima Sana In Corpore Sano of a Sound Mind in a Sound Body, heeft altijd geloofd in de positieve invloed van sport op de geest. ASICS’ oprichter – Kihachiro Onitsuka – zag dat sport het vermogen had om hoop te brengen en mensen op te vrolijken in het naoorlogse Japan. Vandaag de dag is deze filosofie van ASICS misschien wel relevanter dan ooit. Daarom keert het bedrijf terug naar haar roots en stelt het “Sound Mind, Sound Body™” centraal in alles wat zij doet.

Moving Minds door onderzoek en innovatie
In 2021 voert ASICS een baanbrekend onderzoeksproject uit naar de positieve impact van sport op mentaal welzijn. Ze gebruiken geavanceerde biometrische technologie om de ware impact van sport op de mentale gezondheid van duizenden deelnemers over de hele wereld vast te leggen.

Vooruitlopend op de volledige uitrol van het onderzoeksproject, heeft ASICS ook een eerste haalbaarheidsstudie uitgevoerd met een groep topsporters – waaronder de Britse Olympische hardloper en Europees triatlon kampioen Beth Potter – en alledaagse atleten als vergelijkingsbasis dienden.

Moving Minds daadwerkelijk gemeten
Onder toezicht van Dr. Brendon Stubbs, vooraanstaand onderzoeker op het gebied van lichaamsbeweging en geestelijke gezondheid aan het King’s College in Londen, tonen de eerste onderzoeksresultaten, uitgevoerd onder 7 mensen aan dat beweging verschillende  emotionele en cognitieve elementen van het geestelijk welzijn beïnvloedt. Ook blijkt dat alledaagse sporters al na een kleine hoeveelheid lichaamsbeweging een algehele emotionele opleving ervaren, waaronder een verbetering tot 29% van hun vermogen om met stress om te gaan en een toename tot 18% van hun ontspanningsniveau. Ze rapporteerden daarnaast een aanzienlijke daling van negatieve emoties zoals frustratie (tot 135%) en waren tot 28% minder geneigd om overhaaste beslissingen te nemen en negatief te reageren op uitdagingen of verstoringen.

Ook hersenpaden die samenhangen met cognitieve prestaties bij sporters zijn onderzocht. De resultaten omvatten een toename van de verwerkingssnelheid van de hersenen met 26%, een verbetering van het geheugen met 21% en een vermindering van de cognitieve stress met maar liefst 58%, waarvan enkele van de symptomen angst, vergeetachtigheid en in verwarring zijn.

Interessant is dat zowel de emotionele als de cognitieve opleving groter was onder de alledaagse sporters dan onder de elite topsporters. De bevindingen van het onderzoeksproject worden gebruikt om toekomstige innovaties te ontwikkelen die de mentale voordelen van sport en lichaamsbeweging voor atleten van alle niveaus bereikbaar maken.

Dr. Brendon Stubbs: “Het kan niet vaak genoeg genoemd worden hoe belangrijk de invloed van sport en lichaamsbeweging op onze geest is. Het is absoluut noodzakelijk dat mensen hun lichaam regelmatig bewegen om deze belangrijke cognitieve en emotionele voordelen zelf te ervaren. Nu meer dan ooit is het moment om actief te worden en de geestelijke gezondheidsvoordelen te ervaren die sport en beweging met zich meebrengen.”

Gary Raucher, EVP Categorieën bij ASICS EMEA zegt: “We weten dat COVID-19 het welzijn van miljoenen mensen nog meer onder druk heeft gezet. En geloven ook dat sport en bewegen mensen helpt om zich beter te voelen. Voor ons gaat 2021 over het toegankelijk maken van de unieke kracht van sport om ons mentaal sterker te maken.”

Get Involved
Voor meer informatie, bezoek ASICS.com en volg @asicseurope.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *