De tuin in!

Voor veel mensen is de herfst het mooiste jaargetijde in onze natuur en daarom vaak ook in de tuin. We kennen allemaal de prachtige, volle herfstkleuren die nu in de natuur, tuinen en parken gaan overheersen. Het bladertapijt dat knispert onder je voeten, de heerlijke herfstige geuren die gaan overheersen, het lage licht dat het herfstige blad kan laten vlammen. Dit jaar zijn sommige vaste planten, bolgewassen en heesters echt in de war en bloeien voor de tweede keer of staan al met fris groen boven de grond. Een bijzondere aanblik! De herfst is echt schitterend.

Oktober is altijd een drukke maand voor ons park. In De Tuinen van Appeltern worden allerlei educatieve workshops en cursussen georganiseerd en zijn de voorbereidingen begonnen voor een nieuw tuinseizoen. De appels en peren uit eigen tuin kunnen worden geproefd, waaronder ook de traditionele mispels en kweeperen.

Door al tientallen jaren steeds meer besdragende struiken en herfstbloeiers aan te planten, is het plantenrijk erg in trek bij jaarrond genieters. Tel daar de natuurlijke herfstverkleuringen bij op en je herfstwandeling wordt misschien wel belevingsvoller dan een zomertocht. De tuindienst laat tussen alle bedrijven door ook nog eens zien hoe je met materialen uit eigen tuin mooie seizoendecoraties kunt maken!

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

HERFSTACTIE

Kinderen hebben de gehele herfstvakantie (zaterdag 12 oktober 2019 t/m zondag 27 oktober 2019) GRATIS toegang tot De Tuinen van Appeltern! De maand augustus is een mooi moment om jouw (klein)kinderen kennis te laten maken met onze groene wereld én natuurlijk het Ontdekkingseiland van maar liefst drie hectare groot.

Op ons Ontdekkingseiland kunnen kinderen klimmen, graven, zand scheppen, over boomstammen lopen, heuvel op en heuvel af rennen, van keien springen, met takken sjouwen en alles was ze verder zelf nog weten te verzinnen!

De kruipdoor sluipdoor route is nog groter én spannender geworden en onderweg vind je ruim tien speeltoestellen! Het bamboebos is nu bijna ondoordringbaar en de vlindervallei heeft een echte spetterplek met boomstamovergangen. Het nieuwe pad dat vorig jaar is gemaakt, zorgt er voor dat je voortaan altijd kunt spelen en ontdekken.. ook als het een keertje veel geregend heeft!

Nieuw voor onze jongste bezoekers, de Lunchbox! Omdat de reguliere broodjes voor kinderen vaak te groot zijn, is er de Lunchbox. Daarnaast is er sinds vorig jaar een leuke speurtocht waar kinderen in het park op zoek gaan naar alle diertjes die er leven.

Wat mag je absoluut niet missen?

 • Het kabouterbos vol kleine wezentjes met rode puntmutsjes;
 • De Appeltern Speurtocht, waarmee ze op zoek gaan naar alle diertjes die in ons park leven;
 • De speciale kids lunchboxen inclusief leuk speeltje;
 • De kleurplaat die je thuis in mag kleuren en waarmee je leuke prijzen kan winnen!

Wanneer kom jij lekker wandelen of spelen in Appeltern? Kijk voor meer informatie over het al maar mooier wordende Ontdekkingseiland op Appeltern.nl/kinderen!

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Top 10 najaarsbloeiers

Ook na de zomer kan je tuin er nog steeds fantastisch uitzien. Kies een paar borderplanten die lang doorbloeien of hun bloemen pas in de herfst openen, dan hou je je tuin tot ver in het najaar aantrekkelijk!

 1. Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’ vormt eindeloos nieuwe gele bloemen met een zwart hartje en heeft bovendien een aantrekkelijk wintersilhouet.
 2. Sedum spectabile ‘Brillant’ bloeit met platte bloeischermen in roze, rozerood of wit; vlinders en bijen strijken er graag op neer om nectar te drinken.
 3. Aster x frikartii ‘Mönch’ kleurt je tuin tot diep in het najaar lilablauw. De keuze in uiteenlopende herfstasters is enorm.
 4. Anemone hupehensis ‘September Charm’ is een elegante herfstanemonen met zachtroze bloemen op lange stelen.
 5. Persicaria amplexicaulis bloeit met smalle roze tot paarsrode aartjes vanaf augustus en gaat door tot de eerste nachtvorst.
 6. Ceratostigma plumbaginoides is een bodembedekker die pas rond september zijn hemelsblauwe bloemen opent, het blad verkleurt in de herfst vuurrood.
 7. Liriope muscari is een leuke randplant, met bloemaartjes die aan blauwe druifjes doen denken.
 8. Tricyrtis hirta wordt ook paddelelie of armeluisorchidee genoemd; de prachtig gevormde bloemen die vol sproetjes zitten lijken op orchideeën.
 9. Aconitum carmichaelii ’Barker’s Variety’ is door zijn hoogte en late bloei bijzonder waardevol.
 10. Cimicifuga simplex ‘White Pearl’ wordt ook hoog en zijn witte aren lijken in de schaduw wel licht te geven; er zijn ook mooie purperbladige vormen.

Nummers 1 t/m 3 is geschikt voor in de volle zon, 4 t/m 7 doet het het best in halfschaduw en 8 t/m 10 is uitermate geschikt voor een plekje in de schaduw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *