Dag tegen zout

Goed voor je smaak. Goed voor je nieren.

Bijna iedereen in Nederland eet te veel zout. Te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. Daarom lanceert de Nierstichting de campagne ‘Dag tegen Zout’. Veel mensen willen wel minderen met zout, maar weten alleen niet goed hoe. De campagne helpt mensen patronen te doorbreken.

Het doel van de campagne is mensen tools te geven om makkelijker de gezonde keuze te maken. Volgens Nierstichting directeur Tom Oostrom is dit hard nodig: “Bijna 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Slechts 20% is zich hier van bewust. Dat komt grotendeels omdat zout verwerkt is in veel alledaagse producten. Zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.”

Gezonde nieren voor iedereen
De Nierstichting wenst gezonde nieren voor iedereen. Want gezonde nieren zijn van levensbelang. Als Nederlanders hun gemiddelde zoutconsumptie verlagen van 9 naar 6 gram zout per dag, kunnen we naar schatting 150.000 gevallen van nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar.

Dag tegen zout
Nierstichting ambassadeur Rudolph van Veen: “Koken met minder zout is misschien even wennen maar het helpt je gezond te blijven. Als je er voor open staat, en meer gaat experimenteren met kruiden en specerijen zul je ontdekken hoe lekker dat kan zijn! Zo strooi ik weleens uienpoeder in plaats van zout op mijn gekookt eitje. En kook ik steranijs en kardemom mee met de rijst en bak ik vlees of kip met verse tijm, rozemarijn en knoflook om extra smaak te krijgen.”

Kijk voor tips en recepten op dagtegenzout.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *