Concert- en festivalgangers aanzetten tot dragen van oordoppen met muziekfilter

“I Love My Ears” start Plug in Party on Movement

 Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen daar oordoppen. Ze willen graag langer van de muziek blijven genieten en geen gehoorschade oplopen. Uit recent onderzoek onder bezoekers van muziekevenementen, uitgevoerd door VeiligheidNL, VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals) en VVEM (Vereniging van Evenementen Makers), komt naar voren dat er wel nog winst te behalen valt. Zo blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. En van de bezoekers die wel oordoppen dragen, draagt nog bijna de helft schuimdoppen in plaats van oordoppen met muziekfilter. Daarom schakelt “I Love My Ears” vanaf 24 juni – onder de noemer Plug in Party on Movement – 200 ambassadeurs uit het hele land in om hun volgers aan te moedigen om, tijdens muziekevenementen, oordoppen met muziekfilter te gebruiken.

“Met de Plug in Party on Movement willen we meer bezoekers bewust maken dat genieten van muziek juist goed kan met oordoppen die voorzien zijn van een muziekfilter. Deze oordoppen dempen het geluid gelijkmatig waardoor de muziek niet vervormt, je gehoor beschermd is en je nog kunt blijven praten met je vrienden. Dit in tegenstelling tot schuimdoppen. Ze hoeven dus niet meer uit, wat het effect om gehoorschade te voorkomen vergroot. Hierbij maken we dankbaar gebruik van de mensen die ze al dragen en laten hen hun goede voorbeeld delen”, zegt Saskia Kloet, programmamanager Gezond Gehoor bij VeiligheidNL. “I Love My Ears” komt voort uit het convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek. Onder andere VeiligheidNL, het Ministerie van VWS, VVEM en VNPF zijn partners in dit convenant.

Ambassadeurs zetten zich landelijk in
Samen met 200 ambassadeurs uit het hele land start vanaf 24 juni de Plug in Party on Movement. Deze ambassadeurs motiveren hun volgers om ook oordoppen met muziekfilter te dragen bij een bezoek aan een festival of concert. Via hun eigen social media-kanalen enthousiasmeren zij vrienden, bekenden en onbekenden om door te klikken naar hun eigen profiel op www.pluginpartyon.nl. Daar kan de lezer de ambassadeur digitaal steunen en de movement onderschrijven. Ambassadeurs met veel supports maken kans op een prijs. “Jarenlang ging ik zonder oordoppen uit, totdat ik gehoorschade opliep. Sindsdien ben ik heel zuinig op mijn oren en draag ik op muziekevenementen altijd oordoppen met muziekfilter. Mijn vrienden heb ik al overtuigd hetzelfde te doen, nu de rest nog”, aldus ambassadeur Anne Tonen.

Sociale norm veranderen
“Ik vind het belangrijk dat iedereen op een veilige manier kan blijven genieten van muziek en geen gehoorschade op hoeft te lopen. Want schade door hard geluid is onherstelbaar. Oordoppen met muziekfilter horen er op een festival gewoon bij. Deze campagne van I Love My Ears juich ik van harte toe. Geweldig dat op deze manier serieus werk wordt gemaakt van de afspraken die we hebben gemaakt met o.a. festivals, evenementen, bioscopen, sportscholen en studentenverenigingen. Goed voorbeeld doet volgen en ik hoop dat ook de ambassadeurs met hun goede voorbeeld veel nieuwe volgers krijgen”, zegt Paul Blokhuis, staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Blijvende gehoorschade tegengaan
“Het komt helaas nog steeds vaak voor: piepende of ruisende oren na het bezoeken van een muziekfestival of concert. Vaak gaat dit vanzelf weer over, maar het is wel een eerste teken van gehoorschade. En als je eenmaal gehoorschade hebt, is er niets meer aan te doen. Langdurige blootstelling aan harde geluiden en muziek kan blijvende gehoorschade veroorzaken. Het eenvoudigweg dragen van oordoppen met muziekfilter kan dit voorkomen. Daarom juicht onze beroepsgroep dit initiatief zeer toe”, aldus Jan de Laat, audioloog bij het LUMC.

Meer informatie op www.pluginpartyon.nl

Inschrijven als ambassadeur kan tot en met 19 juni 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *