Bij acht op de tien woningen kan de luchtkwaliteit beter

Nationale-Nederlanden Bank maakt Nederlanders bewust van belang gezonde lucht in huis

In veel woningen valt nog wat te verbeteren aan de luchtkwaliteit in huis. Dat blijkt uit de resultaten van de Gezond Wonen Check van Nationale-Nederlanden Bank, die in vier maanden ruim 36.000 keer is ingevuld.  De check is een onderdeel van het in oktober gelanceerde Gezond Wonen-platform van Nationale-Nederlanden Bank. Hiermee wil de financiële dienstverlener het bewustzijn over een gezond binnenklimaat vergroten. ‘We zien dat het onderwerp enorm leeft. Veel mensen zijn op zoek naar informatie hoe ze de luchtkwaliteit in huis kunnen verbeteren. Ook als ze al een groen energielabel hebben’, aldus Sitske Mauritsz (directeur Hypotheken en Consumptief Krediet). 

Meerderheid kookt op gas 
Van kleine verbeterpunten tot serieuze ventilatie-problemen: uit de resultaten van de Gezond Wonen Check blijkt dat in 79% van de gevallen verbeteringen mogelijk zijn als het gaat om gezonde lucht in huis. Vooral in de keuken kunnen grote stappen worden gezet. Zo kookt een meerderheid (56%) nog op gas en bij een kwart (24%) wordt de afzuiging niet altijd aangezet. Terwijl tijdens het koken schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof en verbrandingsgassen. Ook in de slaapkamer valt nog veel te verbeteren. Vier op de tien (42%) zegt in de slaapkamer geen ventilatiesysteem te gebruiken en ruim één op de drie (38%) geeft aan niet met een raam open te slapen. 5% zegt zelfs de slaapkamer nooit te ventileren. Dat terwijl frisse lucht in de slaapkamer zorgt voor meer productiviteit de dag erna en de kans op moeheid vermindert. Ook blijkt dat 14% last heeft van schimmel in de woon- of slaapkamer, wat slecht is voor de luchtwegen. ‘Driekwart geeft aan dat ze altijd met de afzuiging aan koken. De vraag is hoe effectief die afzuigkap is. Hoeveel lucht wordt er naar buiten afgevoerd? Of is er sprake van een recirculatiekap, wat bij koken op gas absoluut niet aan te bevelen is’, aldus Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO. 

Op zoek naar meer kennis 
Volgens onderzoek van TNO voldoet 1 op de 7 van de onderzochte woningen niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat. Het bewustzijn hieromtrent is ook nog niet zo hoog, concludeerde Nationale-Nederlanden Bank eind 2021 uit onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders. Daaruit bleek dat bijna de helft zich nog nooit in het onderwerp had verdiept en dat de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Om Nederlanders inzicht te geven en praktische oplossingen te bieden, lanceerde Nationale-Nederlanden Bank daarom de Gezond Wonen Check. De check, die in samenwerking met TNO is ontwikkeld, werd in vier maanden door 36.282 Nederlanders ingevuld. Hieruit blijkt dat er veel interesse is voor een gezond binnenklimaat en dat men op zoek is naar informatie. ‘Je hoort veel over het verduurzamen van de woning, bijvoorbeeld door te isoleren. Zeker nu de energieprijs in rap tempo stijgt is dat extra belangrijk. Maar ga je isoleren, dan is het ook belangrijk om goed te ventileren. Zodat je huis niet alleen duurzaam is, maar ook gezond’, licht Sitske Mauritsz toe. ‘Net als bij advies over het verduurzamen van de woning kan de hypotheekadviseur ook bij het gezonder maken van de woning een belangrijke rol spelen. Door klanten bij de financiering van een verbouwing ook te wijzen op het belang van goede ventilatie en afzuiging En daardoor bij te dragen aan meer kennis en bewustwording over gezond wonen.’

Wil je meer weten? Kijk dan op nn.nl/gezondwonen. Nationale-Nederlanden is partner van Gezond Binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *