Aandacht voor intimiteit en seksualiteit hoort bij goede zorg

Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven van ieder mens, dus ook bij ouderen die zorg ontvangen. Meer aandacht hiervoor kan de kwaliteit van leven en welzijn van cliënten verbeteren. Ook kan het helpen bij het zoeken naar verklaringen van onbegrepen gedrag. Het kennisplein Zorg voor Beter lanceert vandaag het nieuwe thema Intimiteit en Seksualiteit, met tips, informatie en praktijkvoorbeelden.

Bewustwording
Volgens verschillende onderzoeken blijft intimiteit en seksualiteit belangrijk als mensen ouder worden. Intimiteit krijgt wel meer waarde dan seksualiteit, maar mensen zijn tot op hoge leeftijd seksueel actief. Dat wordt wel eens vergeten in een wereld die seksualiteit vaak met jonge mensen associeert. Het is belangrijk dat zorgverleners in verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg dit meer bespreekbaar maken. Dit hoort bij persoonsgerichte zorg.

Gespreksverlegenheid
Zorgmedewerkers vinden het vaak lastig om het gesprek hierover te beginnen. In het thema Intimiteit en seksualiteit staan veel praktische tips hoe je dit op een goede respectvolle manier kan aanpakken. Waar vind je aanknopingspunten? Bespreek je het onderwerp bij de intake of later?

Aan de slag
Henry Mostert, deskundige van Vilans: ‘Het belangrijkst is dat cliënten zichzelf kunnen zijn en kunnen blijven genieten van nabijheid van naasten en van seks. We hopen dat medewerkers meer oog krijgen voor dit onderwerp en bijvoorbeeld ook samen met de cliënt, verwanten en bijvoorbeeld seksuoloog oplossingen vinden als er belemmeringen zijn door ziekte of hun zorgafhankelijkheid.’

• Benader intimiteit en seksualiteiten van een bewoner met respect.

• Garandeer privacy, klop niet alleen aan, wacht ook op antwoord, en besef: niet storen betekent écht niet storen.

• Let op signalen, neem het initiatief om het thema intimiteit en seksualiteit aan te kaarten en erover te praten, of als je dat niet kunt, zorg dat de bewoner dit bij iemand anders wel kan.

Praktijkvoorbeelden
Op Zorgvoorbeter.nl staan 11 casussen over seksualiteit. Daarin kun je lezen hoe andere zorgorganisaties met dilemma’s zijn omgegaan. Wat doe je als een man met dementie bij zijn buurvrouw die ook dementie heeft, in bed stapt? Hoe ga je om met de kinderen en naasten van een man die nu zijn seksuele wensen op een ongepaste manier duidelijk maakt? Dergelijke kwesties met de gekozen oplossingen zijn prima materiaal om met je team te bespreken.

Gericht op de praktijk
Net als het hele kennisplein Zorg voor Beter is ook het thema Intimiteit en seksualiteit vooral gericht op de praktijk van zorgverleners. In dit thema vind je:

• Kennis over intimiteit en seksualiteit, ook de invloed van ziektes en aandoeningen.

• Vaardigheden: Hoe maak je intimiteit en seksualiteit bespreekbaar?

• Hulpmiddelen zoals een duobed of tussenstuk voor een matras om samen te slapen in het verpleeghuis

• Video’s met tips voor verpleeghuizen, om met het team te bespreken

• Tips en aanbevelingen voor zorgorganisaties

Zorgvoorbeter.nl is een kennisplein voor de langdurige zorg (VVT) en een gezamenlijk initiatief van ActiZ, Vilans, V&VN, ZonMw en Zorgthuisnl. Het Kennisplein biedt betrouwbare en actuele informatie die zorgmedewerkers in de praktijk kunnen gebruiken om de ouderenzorg en zorg aan chronisch zieken te verbeteren. De website trekt maandelijks meer dan 175.000 bezoekers.

Gratis nieuwsbrief van Zorg voor Beter
Wil je op de hoogte blijven van praktische instrumenten en nieuwe ontwikkelingen in de langdurige zorg? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief van Zorg voor Beter! https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuwsbrief.

https://www.zorgvoorbeter.nl/seksualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *