Aandacht voor de gevaarlijke teek!

Met de educatieve campagne “laat ze niet bijten” maakt Care Plus Nederlanders ervan bewust dat het echte gevaar van een tekenbeet vooral schuilgaat in struikgewas en hoog gras. Dat voorlichting over de teek en tekenbeten hard nodig is, blijkt wel uit een enquête die het bedrijf hield onder ruim 1200 (!) Nederlanders.

“De hardnekkigste fabel is nog altijd dat teken uit bomen zouden vallen. Het leefgebied van de teek is echter een stuk dichter bij de grond”, zegt Care Plus-CEO en mede-oprichter Arnoud Aalbersberg. “Teken wachten in struikgewas en hoog gras op een ‘host’ die voorbijkomt en stappen dan over. Dat is hoog in de bomen vrij lastig.” Uit de enquête blijkt echter dat maar liefst 40% van de Nederlanders denkt dat teken uit bomen vallen en dat een hoofddeksel dus bescherming zou bieden. Bijna 20% denkt dat teken, net als vlooien, kunnen springen en zo dus op je lichaam terecht kunnen komen.

De resultaten van de enquête laten gelukkig ook zien dat de kennis over de teek op een aantal andere gebieden een stuk hoger is. Zo weet bijna 90% dat je ook in stedelijke gebieden een tekenbeet kunt oplopen dat je daar dus preventieve maatregelen moet nemen om dit te voorkomen.

Aalbersberg: “Men is zich gelukkig al meer bewust van het feit dat teken ook in steden voorkomen als er maar begroeiing is. Dit kan dus ook een in stadstuin zijn of in een park. Maar we zien ook dat een aantal hardnekkige misverstanden nog aandacht behoeven. Elk jaar worden er in Nederland ruim 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek en dit jaar geeft het RIVM aan dat in 2018 dit enorme aantal verder groeit. Met onze campagne ‘laat ze niet bijten’ willen we mensen bewust maken van het gevaar van de teek en attenderen op de preventieve maatregelen die je kunt nemen om een tekenbeet te voorkomen.”

De campagne werd ondersteund op social media. Daarnaast werden ook radio, online advertising en outdoor ingezet en is er gebruik gemaakt van social influencers en BN-ers (zoals Nicolette van Dam) om de campagne onder de aandacht te brengen. In 2019 zal de campagne een vervolg krijgen omdat Aalbersberg zich goed realiseert dat voorlichting en die hiermee gepaard gaande gedragsverandering tijd kost.

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Over Care Plus
Care Plus zorgt ervoor dat je veilig op reis kunt en met mooie verhalen terugkomt. Met de gezondheidsbeschermende producten van Care Plus ga je onbezorgd op pad, zowel ver weg als dichtbij huis. Care Plus is de productenlijn van Tropenzorg B.V., sinds 1992 dé specialist op het gebied van gezond en veilig reizen.

De producten van Care Plus beschermen tegen stekende insecten (o.a. muggen, teken), de zon, slechte hygiënische omstandigheden, vervuild drinkwater en bieden uitkomst bij het verlenen van eerste hulp bij de meest voorkomende ongelukken thuis en op reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *