3 op de 10 Nederlanders ervaren druk om af te vallen

Het slankheidsideaal speelt nog steeds een grote rol in onze samenleving. Dat blijkt uit een onderzoek van WW (het nieuwe Weight Watchers) onder 1.000 Nederlanders. Zeker 3 op de 10 Nederlanders ervaart druk om af te vallen vanuit de maatschappij. 25 procent ervaart deze druk vanuit hun directe omgeving, vrienden, familie en collega’s. Daarop volgen druk vanuit de partner (18%) en druk vanuit de media (18%).

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat vooral vrouwen (32%) druk ervaren om af te vallen. Slechts 24 procent van de mannen ervaart deze druk. Ook geeft 21 procent van de vrouwen aan al eens gekwetst te zijn door een ‘vriendelijk of grappig bedoelde’ opmerking. Toch zijn er niet alleen negatieve geluiden. Zo geeft 49 procent van de Nederlanders die geprobeerd hebben af te vallen aan dat hun vrienden en familie hun hierin steunen.

Maatschappelijk beeld
WW heeft onderzocht hoe ‘weight stigma’ in de maatschappij gezien wordt en heeft Nederlanders gevraagd  hoe zij naar mensen kijken die overgewicht hebben. 3 op de 10 Nederlanders (28%) geven aan een ander beeld van iemand te hebben als die persoon fors overgewicht heeft. 22 procent denkt dat deze persoon een gezelligheidsmens is en van lekker eten houdt. 21 procent denkt dat deze persoon een ziekte heeft die overgewicht veroorzaakt en 19 procent neemt aan dat deze persoon zeer ongezond eet. Slechts 5 procent denkt dat deze persoon te lui is om te sporten. Vooroordelen beïnvloeden vaak ten onrechte hoe mensen over iemand met overgewicht denken. 1 op de 7 Nederlanders is wel eens gepest of buitengesloten omwille van hun gewicht.

Olivier De Greve, CEO van WW Benelux: “Door de druk die men ervaart om af te vallen, voelen veel mensen zich gedwongen tot het volgen van een te strikt dieet. Als je gezond leeft, kan je prima blijven genieten van je favoriete eten. De druk om af te vallen heeft ook een negatieve invloed op de mindset van mensen wat hen niet helpt in het proces naar een gezond gewicht. Daarnaast is het getalletje op de weegschaal ook maar een klein onderdeel van een gezond lichaam. Eigenwaarde meet je namelijk niet op de weegschaal. Daarom zet WW in op 3 essentiële pijlers: gezond eten, bewegen en goed in je vel zitten. Ga dus niet voor een paar dagen gezond, maar het hele jaar door. Zo blijven de gewenste kilo’s er ook af. Het is niet alleen essentieel dat de maatschappij inziet dat een gezonde levensstijl veel belangrijker is dan slank zijn en diëten, maar ook dat mensen voldoende steun ervaren in hun zoektocht naar een gezonde levensstijl. Familie en vrienden zijn hierin heel belangrijk, maar ook contact met lotgenoten, zoals bijvoorbeeld in onze WW-community, kan daarbij zeker helpen.”

Onderstaande tips helpen bij de start van een gezonde levensstijl:

  • Vier niet alleen grote mijlpalen, maar ook kleine overwinningen
  • Verzamel afbeeldingen en quotes die helpen om het doel voor ogen te houden
  • Zit beter in je vel door te lachen
  • Focus op positiviteit. Bijvoorbeeld door elke dag drie dingen op te schrijven om trots op te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *