1 op de 4 kinderen overschat gehoor bij online Kinderhoortest

Nieuwe expositie in CORPUS om kinderen meer bewust te maken

Van de kinderen van 6 tot en met 12 jaar die in 2017 de Kinderhoortest hebben gedaan, blijkt dat bijna 30% van hen de uitslag ‘niet goed’ had. Daarnaast is opmerkelijk dat bijna 1 op de 4 kinderen die de Kinderhoortest doet, overschat hoe goed zijn of haar gehoor is. Het lijkt er op dat die kinderen zich er niet van bewust zijn dat ze minder goed horen. Dit blijkt uit analyses van de Hoorstichting, onderdeel van VeiligheidNL. Om kinderen (en hun ouders) meer bewust te maken van het belang van gezond gehoor en om een beter beeld te krijgen van gehoorschade bij kinderen in Nederland, is er een expositie in CORPUS ‘reis door de mens’ geopend.

In CORPUS leren kinderen op een leuke en interactieve manier over het menselijk lichaam. In ‘mijn CORPUS”, het interactieve gedeelte, kunnen bezoekers vanaf nu hun gehoor zelf testen. “We hopen hiermee dat nog meer kinderen (en hun ouders) zich bewust worden van het belang van een gezond gehoor en de eerste tips direct kunnen toepassen”, aldus Saskia Kloet, programmamanager Gezond Gehoor bij VeiligheidNL. Bovendien wordt zo in de komende 3 jaar nog meer data verzameld over de kwaliteit van het gehoor in Nederland.

Aandacht voor gehoorschade op Noise Awareness Day
Op 25 april is het International Noise Awareness Day, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de hoeveelheid geluid om ons heen. Daarom is deze week de expositie in CORPUS feestelijk geopend door DJ Barry Paf en de 7-jarige Jasmijn. Staatssecretaris Paul Blokhuis draagt de expositie een warm hart toe in zijn videoboodschap die tijdens de opening werd uitgezonden. Na de opening konden genodigden en bezoekers de dansvloer op tijdens de Silent Disco.

Gehoor van een kind is essentieel voor ontwikkeling
Uit onderzoek van het ErasmusMC bleek in 2016 dat bijna één op de vijf kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorverlies heeft. Terwijl het gehoor essentieel is voor de gesproken taalontwikkeling van een kind. Twijfel je als ouder over de kwaliteit van het gehoor van je kind, doe dan een online hoortest om een eerste indicatie te krijgen. Bezoek zeker een huisarts of specialist als je sterke vermoedens hebt dat je kind niet goed kan horen. De Kinderhoortest, die gebruik maakt van het spraak-in-ruis principe, is gratis beschikbaar op www.kinderhoortest.nl en duurt ongeveer 5 minuten. De Kinderhoortest is mede ontwikkeld en wetenschappelijk gevalideerd door audiologen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Academisch Medisch Centrum.

Belangrijke tips voor kinderen zijn om oordoppen met muziekfilter te dragen en de volumebegrenzer van de MP3 speler aan te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *