Zeven leuke weetjes over Sinterklaas

 

Dutch Sinterklaas candy with mitre and pepernoten

Sint Nicolaas werd rond het jaar 270 geboren in Patras, Azië. Zijn ouders noemden hem Nikolaos. Rond 300 na Christus werd hij bisschop in Myra. Volgens de legende redde hij zijn dorp van de hongersnood. Hij gooide zakjes goud door het raam van arme gezinnen. Naast deze heldendaad volgden er nog veel meer reddende acties. Hij gaf heel graag cadeautjes aan de minderbedeelden. Sint Nicolaas werd dan ook beschermheilige van onder andere kinderen. En vieren we nu speciaal voor kinderen de verjaardag van De Goed Heilig Man…

  1. In Myra was Sint Nicolaas begraven, zijn graf werd echter verwoest door de Turken. Een Frans goedheiligman reisde naar Myra om de stoffelijke resten op te halen. Hij is nu begraven in Italië (Bari). Dit was destijds een Spaanse Kolonie. Vandaar dat de Sint uit Spanje komt.
  2. Marsepein stamt uit de zeventiende eeuw. Sint Nicolaas stond destijds niet alleen bekend als kindervriend, maar ook als huwelijksmakelaar. Rond vijf december verklaarden jongens hun liefde aan de meisjes met een stuk marsepein.
  3. Bij gebrek aan marsepein, gebruikten sommigen speculaas. Dat viel niet altijd in goede aarde: het geven van een taaitaai popje werd als een belediging beschouwd.
  4. Waarom zetten wij onze schoenen? Al in de zestiende eeuw zetten kinderen rond sinterklaastijd hun schoen bij de schoorsteen. De schoorsteen was vroeger het symbool van de verbinding tussen mensen en goden. Het zingen van sinterklaasliedjes was bedoeld om Sinterklaas te behagen, zoals men ooit via de schoorsteen de goden probeerde te behagen.
  5. Het strooien van pepernoten verwijst naar vroegere vruchtbaarheidsrituelen die in de sinterklaastijd werden opgevoerd. Het is te vergelijken met het gooien van rijst bij een bruiloft.
  6. Sint Nicolaas heeft verschillende namen waaronder: Baba Noel zoals Turken hem noemen.
  7. In het Friese dorp Grouw vieren ze de verjaardag van de collega van Sinterklaas. Daar vieren ze op 21 februari Sint Piter. Sint Piter is de goedheiligman die elk jaar op de zaterdag voor zijn verjaardag (21 februari) aankomt in het Friese dorp Grouw. Volgens een legende is hij de collega van Sinterklaas die naar Grouw trok om pakjes te brengen toen Sinterklaas het dorp vergeten was. De oorsprong van het feest is echter anders en startte als een voorjaarsfeest ter verering van Sint-Petrus.Bron: Shopology (infonu.nl, 2016 / wikipedia.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *