Werk aan je weerstand door regelmatig te fietsen

5 redenen waarom fietsen ten tijde van corona goed voor je is

Nu iedereen zijn best doet om zich te houden aan “social distance”, wordt vaak ander belangrijk aspect vergeten: voldoende beweging. Want voldoende beweging verhoogt je weerstand en daarmee bescherm je je beter tegen corona. Maar nu de sportscholen dicht zijn en ook buitensporten in groepsverband niet meer mogelijk zijn, moeten veel mensen “even schakelen”: hoe zorg ik voor voldoende beweging? Het antwoord is verrassend eenvoudig: ga fietsen! Fietsen beschermt je op vele manieren tegen het corona-virus. Vijf redenen laten zien waarom, met daarbij ook nog een slimme tip voor retailers en horeca.* 

1. Versterking van je immuunsysteem
Fietsen heeft een positief effect op de gezondheid van nagenoeg alle mensen. Bij fietsen worden je luchtwegen namelijk goed geventileerd en wordt het bloed beter aangevoerd, zo stelt de Duitse viroloog Michael Barczok in het Duitse blad Der Spiegel: “Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed. Dat is optimaal als het gaat om virusbescherming.”** Bovendien krijg je in de buitenlucht meer zuurstof binnen. En dat is gezond; voor je geheugen, je huid en je longen. Ook bouw je meer vitamine D op, wat bijdraagt aan  je weerstand, een beter humeur en slaap. Bovendien zorgt fietsen voor een lagere bloeddruk en is het goed voor diabetici.

2. Dagelijkse portie beweging
De fiets is altijd een goed vervoersmiddel, zeker in tijden van het coronavirus. Nu de sportscholen dicht zijn en veel mensen vanuit huis werken, is het echter lastig om aan je dagelijkse portie beweging te komen. Het RIVM*** adviseert hierin: “doe 150 minuten per week aan matige intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen.” Pak je dagelijkse broodnodige beweging en ga fietsen!

3. Beschermt jezelf én anderen: de fiets als alternatief voor openbaar vervoer
Door te fietsen blijf je niet alleen op afstand van anderen, maar verklein je ook het risico van besmetting door het aanraken van oppervlakken. Denk hierbij aan het reizen in openbaar vervoer. Het virus is in staat om een langere tijd te overleven op oppervlakken en kan daardoor nog steeds besmettelijk zijn. “Elke aanraking in het openbaar vormt daarmee fundamenteel risico”, aldus Barczok. Door te fietsen in plaats van het openbaar vervoer te nemen, vermijd je veel risico’s voor jezelf en anderen.

4. Je houdt automatisch afstand
De fiets vormt volgens Barczok de “perfecte vorm van zelfbescherming”. Je houdt namelijk op de fiets al snel afstand tot anderen. En is de kans dat je de microdruppels, die het virus overdragen, volgens Barczok tijdens het fietsen inademt, nagenoeg “nul”. Ook volgens het RIVM is naar buiten gaan geen probleem, mits je je houdt aan de opgestelde richtlijnen.

5. Je wordt gelukkiger van fietsen
Nu veel mensen stress ervaren door alles wat het virus met zich meebrengt, is ontspanning erg belangrijk. Misschien is de laatste tip daarom wel het belangrijkste (en leukst): door in de buitenlucht te fietsen, geef je je lichaam én je geest de mogelijkheid om te ontspannen. En, ook erg fijn: het gelukshormoon endorfine komt vrij tijdens het fietsen. Je wordt dus echt gelukkiger door te gaan fietsen. Dus pak die fiets en maak dagelijks een mooi rondje.

Zakelijk fietsen: bezorging
Allemaal duidelijke redenen waarom fietsen gezond en leuk is. Ook zakelijk gezien kan de fiets uitkomst brengen: ben je retailer of heb je een restaurant en schakel je over op meer thuisbezorging? Dan is de fiets ideaal. Maar hoe maak je van je fiets makkelijk een bezorgfiets? Met het MIK-systeem en een bijpassende Basil accessoire, zoals de Basil fietskrat. Het MIK systeem zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk accessoires op je fiets klikt, en er weer snel afhaalt. Je monteert een MIK bagagedragerplaat (of een Basil voordrager met MIK-profielen), en je klikt de accessoire naar keuze erop. Vullen en fietsen maar!

Wil je weten hoe je het MIK-systeem bevestigt?

*We raden je aan de richtlijnen en verplichtingen in jouw land in acht te nemen. En wees verstandig: houd afstand, vermijd het aanraken van oppervlakken. Is fietsen jouw sport? Ga niet tot het uiterste, hou het op lichtere trainingsrondjes en rijdt defensief.

** bron: Warum Radfahren gleich doppelt schützt. Door Der Spiegel.

***bron:  Bewegen. Door RIVM, (Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *