Onwetendheid over morning-afterpil drempel voor gebruik

Uit onderzoek van ellaOne blijkt dat 77% van de vrouwen het kopen van een morning-afterpil gênant vindt. Dusdanig zelfs dat 90% de pil het liefst zelf pakt. Toch weet slechts 40% van de vrouwen dat de morning-afterpil bij de drogist verkrijgbaar is. Ook opvallend: niet meer dan 10% weet hoe de morning-afterpil werkt. Door verkrijgbaarheid zonder recept en het informeren over de werking, wil deze nieuwe generatie morning-afterpil barrières wegnemen. Een stukje empowerment, want vrouwen beslissen zelf over hun toekomst.

Hoe anoniemer hoe beter
Met 54% heeft meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen wel eens onveilige seks, terwijl ze niet zwanger wil worden. Een derde (34%) geeft aan een morning-afterpil te hebben gebruikt om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Bijna 40% weet niet dat je ‘m gewoon bij de drogist kunt krijgen en dat terwijl het kopen van de morning-afterpil bij voorkeur zo onopvallend mogelijk gebeurt. 77% van de ondervraagden vindt het gênant en 78% vindt het ongemakkelijk om ‘m af te rekenen. Hoe anoniemer hoe beter: 79% wil er liever niet om vragen, 90% pakt de pil het liefst zelf uit het schap. Online bestellen en dezelfde dag ontvangen vindt 82% een uitkomst. ellaOne werkt op basis van ulipristalacetaat en is ruim 2,5 keer zo effectief als andere morning-afterpillen, doordat de ovulatie ook wordt uitgesteld als deze op het punt staat te gebeuren. De pil is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek; zo is de drempel om een zwangerschap te voorkomen lager en jouw beslissing gemakkelijker.

Voorkomen, niet afbreken
Er is nog een drempel om de morning-afterpil te gebruiken: veel vrouwen blijken niet op de hoogte van de werking. Zo denkt 65% dat de morning-afterpil de innesteling van een bevruchte eicel tegengaat en 17% dat het een zwangerschap afbreekt. Wat de pil werkelijk doet – zo weet 10% – is het uitstellen van de ovulatie. Doordat er geen eicel vrijkomt, kan deze niet bevrucht worden en wordt een zwangerschap voorkomen. Andere misverstanden over de morning-afterpil en barrières voor gebruik zijn dat je er altijd ziek van wordt (14%), dat het de vruchtbaarheid beïnvloedt (21%) en dat je er bij regelmatig gebruik onvruchtbaar van kan worden (19%). Slechts 26% weet dat de pil geen blijvende gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid. Met 86% weet de meerderheid wel dat snel slikken belangrijk is, want hoe sneller de morning-afterpil wordt ingenomen, hoe groter de kans om een ongewenste zwangerschap te voorkomen.

Verkrijgbaarheid
ellaOne, nu in nieuwe verpakking, is zonder recept verkrijgbaar bij elke drogisterij en apotheek. ellaOne is iets duurder, maar beduidend effectiever dan andere morning-afterpillen in het voorkomen van een ongewenste zwangerschap: het stelt de ovulatie ook uit als die op het punt staat te gebeuren, de meest vruchtbare dagen. Het is belangrijk dat je na gebruik tot je volgende menstruatie een barrièremethode, zoals een condoom, gebruikt. Hoewel ellaOne over het algemeen goed wordt verdragen, is het gebruiken van de morning-afterpil als reguliere anticonceptie geen goed idee. Als de ovulatie onverhoopt al heeft plaatsgevonden kun je namelijk wel zwanger worden.Better safe than sorry dus, maar als de nood hoog is, is de morning-afterpil een veilige optie.

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Over het onderzoek
Het onderzoek naar de kennis over en het gebruik van de morning-afterpil is uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard in opdracht van ellaOne. Aan het onderzoek namen 600 respondenten van 18 jaar en ouder deel, hierbij is rekening gehouden met een representatieve verdeling naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie en opleidingsniveau.

Over ellaOne en HRA Pharma
ellaOne is, evenals Norlevo, een product van HRA Pharma. Na jaren van onderzoek heeft dit Europese farmaceutische bedrijf met ellaOne een nog effectievere morning-afterpil ontwikkeld die de kans op een ongewenste zwangerschap beduidend kleiner maakt. Dit sluit aan bij de visie van HRA Pharma: het vinden van innovatieve oplossingen in met name de reproductieve gezondheidszorg en endocrinologie. Het bedrijf gebruikt maatschappelijk bewuste programma’s om gezond management van medicijnen en aandoeningen te promoten. Met het hoofdkantoor in Parijs en dochterondernemingen in West-Europa, heeft HRA Pharma een sterk netwerk van onderzoek, ontwikkeling, productie en distributie in meer dan 80 landen. Zie voor meer informatie www.ellaone.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *