Millennials onwetend over melanoom

Stichting Melanoom start bewustwordingscampagne Discover Your Spot

De kennis van millennials over melanoom blijft aanzienlijk achter bij die van de rest van de Nederlandse bevolking. Dit terwijl melanoom in de top-3 staat van de meest voorkomende vormen van kanker bij jongeren. Eén op de drie millennials (18-38 jaar) weet niet wat een melanoom is, tegen één op de vijf Nederlanders boven de 38 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom. Bovendien controleert ruim 60% van hen de huid zelf onvoldoende op verdachte plekjes, terwijl de overlevingskansen veel groter zijn als je er vroeg bij bent. Om jongeren bewuster te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid, start Stichting Melanoom de internationale campagne Discover Your Spot.

Jaarlijks krijgen steeds meer Nederlanders te horen dat ze melanoom – de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker – hebben. In 2017 kregen 6.743 mensen in Nederland deze diagnose. Bij vroege detectie is de kans op overleving bijna 100%, maar een melanoom zaait relatief snel uit en de overleving bij uitgezaaid melanoom is zeer matig. “Regelmatige (zelf)check van de huid is belangrijk. Alleen merken wij dagelijks dat er helaas nog veel onwetendheid is over melanoom en vooral onder jongeren. Zij onderschatten de gevaren van onbeschermd zonnen en zonnebankgebruik en realiseren zich niet dat de huidschade die zij nu oplopen hun kans op een melanoom en andere vormen van huidkanker op latere leeftijd vergroot,” aldus dr. Nicole Kukutsch, dermatoloog bij het Huidkanker Centrum van het LUMC en lid van de Raad van Advies van Stichting Melanoom.

Onontdekte plekjes
Met de zomercampagne Discover Your Spot wil Stichting Melanoom daar verandering in brengen. Het middelpunt van de campagne is een aansprekende video met een sterk zomervakantiegevoel. In eerste instantie denkt de kijker dat de video draait om een stelletje dat een heel mooi vakantieplekje ontdekt, maar dan komt de confronterende turn. Discover Your Spot gaat eigenlijk over een verdacht plekje, een melanoom, op de huid van het meisje in de video. Ze neemt het plekje niet serieus en gaat niet naar een arts. Dit wordt haar fataal, terwijl de kans op genezing juist heel groot is als je er op tijd bij bent.

Aan het einde van de video wordt de kijker verwezen naar de campagnesite van Stichting Melanoom: www.stichtingmelanoom.nl/discoveryourspot. Daar staat een checklist met zes punten waar je op moet letten. Denk aan het groeien of uit het niets ontstaan van een (moeder)vlek, maar ook het regelmatig bloeden of jeuken ervan. De campagne – die wereldwijd wordt gesteund en gedeeld door talloze melanoomorganisaties uit andere landen – moet ervoor zorgen dat jongeren vaker hun huid (laten) controleren en sneller actie ondernemen als ze een verdacht plekje hebben ontdekt.

De campagnevideo ‘Discover Your Spot’ is te zien via: https://www.youtube.com/watch?v=VZkVcLmYmYQ.

Minder urgentie bij jongeren
Lotte (23 jaar) hield er nooit rekening mee dat ze melanoom zou kunnen krijgen. “Ik was altijd gek op zonnen en dacht verder niet na over de consequenties. Mijn vriend merkte op een gegeven moment een vreemde moedervlek op. Pas na lang aandringen van hem ben ik naar de huisarts gegaan. Het bleek een melanoom. Ik belandde in een rollercoaster van onzekerheid en operaties. Gelukkig gaat het nu goed met mij en ben ik vooral blij dat mijn vriend zo alert was.”

Dermatologen adviseren om regelmatig je huid te checken op verdachte plekjes. Naast het feit dat millennials hun huid te weinig (laten) checken, heeft 22% van hen geen idee waar hij op moet letten bij het controleren van de huid. Ook opvallend aan het onderzoek is dat de jongere garde millennials (tot 30 jaar) hun huid het minst vaak laten controleren door een arts – ruim 20% van hen laat dat wel eens doen, tegen een derde van de Nederlandse bevolking in zijn geheel. Zo komt naar voren uit het onderzoek van Stichting Melanoom onder 1.088 Nederlanders vanaf 18 jaar en ouder.

Veel Nederlanders onwetend
De bewustwordingscampagnes van Stichting Melanoom en organisaties als KWF en Huidfonds van de afgelopen jaren lijken wel effect te hebben gehad. Het percentage van 20- t/m 50-jarigen dat aangeeft te weten wat een melanoom is, is significant gestegen: van 63% in 2016 naar 71% in 2018. Een bewijs van groeiend bewustzijn rond melanoom in Nederland. Toch zijn er nog steeds veel misconcepties. Daarom ‘zoomt’ Stichting Melanoom naast de videocampagne via haar sociale mediakanalen in op de feiten en fabels rondom melanomen.

  • Zo denkt ruim een vijfde (22%) van ondervraagden – onterecht – dat het gebruik van aftersun na blootstelling aan zon de kansen op melanoom verkleint.
  • Bijna 58% van de ondervraagden heeft geen idee dat melanoom in de top-3 staat van kankertypes die het meest voorkomen onder jongeren.
  • Een derde van de ondervraagden weet niet dat een melanoom kan uitzaaien naar andere plekken op de huid.
  • Bijna de helft van de ondervraagden weet niet dat een melanoom kan uitzaaien naar andere plekken van het lichaam anders dan de huid.
  • Bijna de helft van de ondervraagden weet niet dat een melanoom snel kan uitzaaien.
  • 28% van de Nederlanders weet niet dat huidkanker de sterkst groeiende vorm van kanker wereldwijd is.

Voor wie meer wil weten over de campagne, ga naar: www.stichtingmelanoom.nl/discoveryourspot.

Over Stichting Melanoom
Stichting Melanoom is sinds 1995 de patiëntenorganisatie voor mensen met huid- en oogmelanoom. De missie van Stichting Melanoom: minder melanoom en meer genezing. De kerntaken zijn informatievoorziening, preventie, belangenbehartiging en lotgenotencontact. In 2017 kregen ruim 6.700 mensen in Nederland de diagnose melanoom te horen. Dit aantal stijgt al jaren en treft steeds meer jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *