Last van astma?

De mesoloog kan uitkomst bieden!

Wist je dat er in Nederland ruim 610.000 mensen met astma zijn? 1 mei is het ‘World Asthma Day’, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de chronische ontsteking van de luchtwegen en de zorg daarvoor. De Mesoloog helpt daar graag aan mee, aangezien een bezoekje aan de mesoloog uitkomst kan bieden bij het verminderen van de klachten van astma. Graag vertellen we je meer over astma en mesologie!

Wat is astma?
Astma, een chronische ontsteking van de luchtwegen, is een van de meest voorkomende longziektes in Nederland. De aandoening gaat gepaard met een vernauwing en verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen. De symptomen die veel astmapatiënten zullen herkennen zijn kortademigheid, benauwdheid, piepend ademhalen en hoesten. De klachten komen en gaan: de duur van de aanvallen kan verschillen. Deze aanvallen kunnen getriggerd worden door een allergische reactie op bijvoorbeeld huisstofmijt, graspollen of kattenharen. Daarnaast kunnen de luchtwegen geprikkeld worden door bijvoorbeeld uitlaatgassen of vochtige weersomstandigheden. Ook kan het zijn dat inspanning (denk aan sporten) de oorzaak is van een astma-aanval.

Astma uit zich per persoon anders: de aanvallen worden niet bij iedereen door dezelfde prikkels opgewekt, en ook niet iedereen heeft evenveel last. Ook kan het per persoon verschillen hoe en wanneer iemand reageert op dezelfde prikkel. Het seizoen kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de klachten die naar voren komen.

Wist je dat?

  • Astma een verzamelnaam is geworden voor luchtwegproblemen? Vaak gaat het echter niet om astma en kan de mesoloog de luchtweg- problemen heel goed verhelpen.
  • Er meer vrouwen dan mannen zijn met astma? Vrouwen boven de 35 hebben een grotere kans om astma te krijgen dan mannelijke leeftijdsgenoten.
  • Ongeveer 100.000 kinderen astma hebben in Nederland? Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben vaker astma, omdat hun longen nog niet ‘af’ zijn. Deze achterstand is moeilijk in te halen.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat astma vaak in de familie zit? Als één of beide ouders astma of een allergie hebben, dan krijgen de kinderen dat in een kwart van de gevallen ook.
  • ‘Beroepsastma’ betekent dat je bepaalde stoffen, zoals verf, te vaak en lang hebt ingeademd waardoor er astma is ontstaan?

Mesologie & astma
De mesoloog gebruikt een combinatie van onderzoeksmethoden. Naast een uitgebreide anamnese gebruikt de mesoloog diverse onderzoeksmethoden zoals een pols-en tong onderzoek, buikonderzoek en Electro Fysiologische Diagnostiek (EFD, bekijken van 80-100 meridiaan punten op handen en voeten). Zo wordt er duidelijk welke (samenhangende) mechanismen en verstoringen zouden kunnen leiden tot benauwdheid en astma. Op basis van dit uitgebreide onderzoek wordt een persoonlijk gezondheidsplan opgesteld. Aan de hand van het individuele gezondheidsplan kan de mesoloog gericht advies geven op het gebied van voeding, leefstijl en het gebruik van natuurlijke middelen om zo de klachten van astma te verlichten of geheel te laten verdwijnen.

Wanneer naar de mesoloog?
Iedereen, van jong tot oud, kan bij de mesoloog terecht. Mesologie is geschikt voor het opsporen en tegengaan van veelal chronische en onverklaarbare klachten. De klachten waarmee men naar de mesoloog stapt zijn bijvoorbeeld spijsvertering- huid- en longklachten, hormonale disbalans, allergieën, stemmingswisselingen, maar ook chronische vermoeidheid en burn-out klachten.

Uit onderzoek onder circa 80 praktijken voor Mesologie is gebleken dat 84,9 procent van de ondervraagde patiënten via mond-op-mond reclame bij de mesoloog terecht is gekomen. Mocht het nodig zijn, dan verwijst de mesoloog de patiënt door naar de huisarts of andere therapeuten in het paramedische of complementaire werkveld.

Zie voor meer informatie over de mogelijkheden van Mesologie, de website van de Nederlandse Vereniging Voor Mesologie: www.mesologie.nl

Bronnen:
www.volksgezondheidenzorg.info
www.longfonds.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *