“Bah! Mijn koffie smaakt vies!”

Koffie-expert Jürgen Grässel: de hygiëne van het koffiezetapparaat belangrijk voor de koffiesmaak

Tijdens de corona quarantaine hebben koffiezetapparaten in Nederlandse huishoudens overuren gedraaid door het vele thuiswerken. Uit onderzoek van Care Club, de abonnementsdienst voor het reinigen en onderhoud van je huishoudelijke apparaten, blijkt namelijk dat 73% van de Nederlanders thuis net zoveel koffie dronk als voor de coronacrisis. Zo’n 18 procent dronk zelfs meer koppen koffie. Bij dat intensieve gebruik van het koffiezetapparaat hoort ook regelmatige reiniging en dat doet meer dan de helft van de Nederlanders niet of nauwelijks. Jürgen Grässel weet als de koffie-expert van Care Club precies hoe de smaak van koffie het beste tot zijn recht komt en dat is mede door de koffiemachine schoon te houden: “Na iedere kop koffie blijven resten achter in het apparaat. Hierin kunnen bacteriën huizen die een rare bijsmaak geven aan je koffie, en dat is nergens voor nodig.” 
Met gemiddeld vier koppen koffie per dag zijn Nederlanders echte koffieliefhebbers. Normaal gesproken wordt een groot deel hiervan op de werkvloer of in de horeca genuttigd, maar tijdens de lockdown heeft het koffiezetapparaat thuis overuren gedraaid. Uit onderzoek van Care Club onder 1.000 consumenten blijkt dat koffiemachines 30 tot 50 procent intensiever zijn gebruikt de afgelopen weken. Volgens Jürgen heeft die extra belasting gevolgen voor het onderhoud van het apparaat: “Veel fabrikanten adviseren om de drie maanden een reinigingsbeurt uit te voeren, maar het hangt er echt vanaf hoeveel koppen koffie je zet. Bij intensief gebruik kan te lang wachten met reinigen de smaak van je koffie behoorlijk beïnvloeden.”
Bacteriën blijven achter
Uit het onderzoek blijkt ook dat een meerderheid van de Nederlanders hun koffiezetapparaat niet goed schoonmaakt. Een minderheid maakt de buitenkant van het apparaat schoon met een doekje (40%) en ook losse onderdelen worden door een klein deel meegenomen in de vaatwasser (33%). Slechts 47% ontkalkt de koffiemachine regelmatig en nog minder mensen gebruiken een speciaal reinigingsmiddel (14%). “In de koffieresten die in het apparaat achterblijven kunnen bacteriën huizen. Ook het regelmatig ontkalken komt de smaak van de koffie ten goede, en hierdoor komt het apparaat beter op temperatuur. Daarnaast bevordert het de levensduur van jouw koffiezetapparaat,” zegt Jürgen.
Abonnement op reinigingsproducten
Jürgen steekt het belang van goed schoonmaken dus niet onder stoelen en banken: “Gewone huis-, tuin en keukenmiddelen zijn niet altijd voldoende om je koffiezetapparaat schoon te houden. Naast dat ze geparfumeerd kunnen zijn – je wilt niet dat je koffie naar citroen gaat smaken – kunnen deze schoonmaakmiddelen vaak niet omgaan met de hogere temperatuur en druk van een koffiemachine. Veel mensen denken bovendien nog steeds hun machine te kunnen ontkalken met azijn, maar dit tast rubbers en plastic oppervlaktes aan. Er zijn veel soort en apparaten en elk apparaat heeft andere eigenschappen. Daardoor kun je het beste de reinigings- en ontkalkingsmiddelen gebruiken dat de fabrikant voorschrijft.”
Tips voor goed onderhoud van je koffiezetapparaat
Het onderhoud van een koffiezetapparaat bestaat uit het reinigen en het ontkalken. Naast het wekelijks schoonmaken van het apparaat waarbij oppervlakkige koffieresten worden verwijderd, kun je het volgende doen:
  • Reinig het koffiezetapparaat elke drie weken met bijvoorbeeld een reinigingstablet om koffieaanslag te verwijderen.
  • Ontkalk je koffiezetapparaat in ieder geval eens in de 2 à 3 maanden. Hiermee voorkom je kalkaanslag en dat restjes koffie achterblijven. Het gevolg is een langere levensduur, betere koffietemperatuur en een lekkerdere smaak.
  • Maak je waterfilter elke 3 maanden schoon, of vervang deze. Hierdoor wordt het apparaat beschermd tegen kalkaanslag, chloor, lood en koper en het verbetert de smaak van de koffie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *