76 procent Nederlanders werkt sinds coronacrisis harder aan een positieve mindset

Uit onafhankelijk onderzoek van WW (het nieuwe Weight Watchers) onder 1.000 Nederlanders is gebleken dat 76 procent van de Nederlanders sinds de coronacrisis meer belang hecht aan een positieve mindset. In totaal geeft 95 procent van Nederland aan dat ze een positieve mindset belangrijk vindt. Dat de coronacrisis voor veel mensen een flinke impact heeft gehad mag duidelijk zijn, 2 op de 5 Nederlanders geeft aan dat hun mindset negatiever is geworden in de afgelopen maanden.

 Vandaag is het Blue Monday, beter bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Daarnaast wordt de harde lockdown in Nederland ook nog eens verlengd tot in februari. Om te werken aan een positieve mindset probeert meer dan de helft van de Nederlanders (51%) vooral te genieten van de kleine dingen die er nog wel zijn. Ook doet bijna de helft van Nederland (46%) aan sport om een positieve mindset te behouden. Ook wandelen is zeer populair, de helft van de Nederlanders gaat sinds de coronacrisis vaker naar buiten om te wandelen.

Mentale gezondheid steeds belangrijker
Naast actief blijven, proberen 45 procent van de Nederlanders ook te letten op hun voeding en een gezond slaapritme is voor 39 procent de sleutel tot een gezonde mindset. “Dat is een zeer belangrijke evolutie, het gezegde luidt niet voor niets een healthy mind, een healthy body. Als je werk maakt van je mentale gezondheid, zul je merken dat je minder stress ervaart en beter slaapt. Dat helpt je om gezondere keuzes te maken op het gebied van voeding en sport, waardoor je beter in je vel zit. In onze vernieuwde Mijn WW+ app vinden onze leden naast onder meer recepten en een bewegingstracker ook tools die hen kunnen helpen bij een gezonde mindset, zoals een slaaptracker, meditatieoefeningen en 5-minutencoaching.”, geeft Olivier De Greve, CEO van WW Benelux, aan.

Vijf tips om de Monday Blues tegen te gaan
Valerie Mattheussens, diëtiste bij WW en WW Mindset Coach en voormalig Olympisch finaliste Dominique Monami zetten enkele tips op een rij om je mindset een boost te geven.

  1. Pas op met bewerkte voeding. Ultra-bewerkte levensmiddelen bevatten een overmaat aan additieven zoals kunstmatige zoetstoffen en kleurstoffen. Het regelmatig eten dit soort producten leidt vaak tot gevoelens van depressie”, verduidelijkt Valerie Mattheussens. “Het is dus zowel voor je lichaam als je mindset belangrijk om de juiste voedingsmiddelen te kiezen.”
  2. Ga voor complexe koolhydraten. “Onderzoek heeft aangetoond dat complexe koolhydraten een positief effect hebben op de stemming”, zo zegt Valerie Mattheussens, diëtiste bij WW. “Complexe koolhydraten vind je in volkoren producten zoals brood, rijst, pasta, quinoa, maar ook in peulvruchten, noten, zaden, aardappelen en groene groenten”.
  3. Drink na 16.00 geen koffie of andere caffeïnehoudende dranken meer. “Cafeïne lijkt misschien een sfeerverhogende bron van energie – wie geniet er ’s morgens niet van een kopje koffie? – maar het kan eigenlijk het tegenovergestelde effect hebben als je iemand bent die cafeïne-gevoelig of slapeloos is”, stelt WW Mindset Coach Dominique Monami.Angst, depressie en een laag humeur hebben een sterke correlatie met de inname van cafeïne, vooral als cafeïne wordt gebruikt om de kwaliteit van de slaap te vervangen. Erger nog, cafeïne en slaaptekort kunnen een vicieuze cirkel worden: cafeïne kan slapeloosheid veroorzaken, wat leidt tot meer cafeïne-inname en nog meer slapeloze nachten.”
  4. Breng tijdens de donkere winterdagen de zon op je bord. “Vitamine D, beter bekend als de “zonnevitamine” wordt door je lichaam geproduceerd wanneer het wordt blootgesteld aan een voldoende hoeveelheid zonlicht”, aldus Valerie Mattheussens. “Tenzij je in een warm klimaat leeft waar het hele jaar door zonnig is, is het onwaarschijnlijk om je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid door blootstelling aan de zon binnen te halen. Kies tijdens donkere dagen dan ook wat vaker voor vitamine D-rijke voedingsmiddelen zoals sardines, eieren, champignons en lever.”
  5. Durf bewust te ‘zondigen’. “Het is belangrijk dat om jezelf niet te verliezen in het labelen van bepaalde voedingsmiddelen als ‘goed’ of ‘slecht’. In plaats van specifieke voedingsmiddelen of hele voedselgroepen te schrappen omdat je ze als ‘slecht’ beschouwt, kan je jezelf beter aanleren hoe je er met mate van kan genieten”, licht Dominique Monami toe.

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

*Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van WW tussen 2 december en 9 december 2020 bij 1.000 Nederlanders representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *