4 feiten en fabels over voedingssupplementen

Een te veel aan vitamine B12 vergroot de kans op sterfte kopte verschillende media begin dit jaar naar aanleiding van een onderzoek van het UMCG in Groningen. Maar te veel vitamine plas je toch weer uit? B12 niet dan? Hoe zit het nou eigenlijk echt? Prescan ging in gesprek met supplementendeskundige Mischa Kremer van PerfectHealth over de feiten en fabels in voedings- en vitamineland en zetten ze voor je op een rijtje.

Fabel: onderzoek bewijst verband tussen vitamine B12 en vroegtijdige sterfte
Het viel Kremer op dat de groep die in Groningen werd onderzocht met name uit oude mensen bestond die al dingen mankeerden. “Zij hadden al een hoge bloeddruk en een slechte nierfunctie bijvoorbeeld. De proefpersonen waren patiënten die een injectie met B12 kregen toegediend in een extreem hoge dosering, veel hoger dan die mensen via een tablet of capsule binnenkrijgen.” Het UMCG rectificeerde de berichtgeving overigens later ook: een significant verband tussen vroegtijdige sterfte en de B12-hoeveelheid kon niet direct worden aangewezen.

Feit: je kan te veel vitaminen binnen krijgen
Vitaminen kunnen in water of vet worden opgelost. De vitaminen die in water worden opgelost, verlies je normaliter via zweet of urine, als je er te veel van hebt. Die in vet hopen zich eerder op. Voor beide, zowel water- als vetoplossend, geldt echter een maximale veilige waarde van inname.  “Meestal hoef je jezelf daar niet druk over te maken”, nuanceert Kremer. “Je ziet op potjes soms dat een dosering van een supplement 2000 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bevat. Er zit echter een verschil in de veilige ondergrens die de ADH is en wat het individu soms nodig heeft om optimaal gezond te zijn en blijven”, aldus Kremer.

Fabel: supplementen zijn een alternatief voor een gezonde levensstijl
Sommige mensen zien voedingssupplementen en aanvullende vitamines als enige oplossing voor een nutriëntentekort. Ze struinen het internet af, op zoek naar de hulpmiddelen die voor hen het beste werken. Het ligt echter iets gecompliceerder dan dat, legt Kremer ook uit: “Gezond leven, genoeg beweging, slaap en de juiste voeding blijven allemaal even belangrijk om in de gaten te houden. Het is dan ook goed om je te laten adviseren door experts of eens door professionals een nulmeting te laten doen. Misschien moet je naast die extra vitamine C ook wel wat meer gaan bewegen? Een innovatieve health check doen, zoals een Total Body Scan of je bloed en ontlasting laten testen kan dan helpen. Het geeft in ieder geval accurater inzicht in je gezondheid dan het wereldwijde web dat kan.”

Feit: goedkoop is duurkoop, ook in het supplementenschap
“Er zijn wat ik de supermarktsupplementen noem”, zegt Mischa Kremer. “Die zijn vaak samengesteld met synthetische ingrediënten, die het lichaam niet of nauwelijks opneemt.” Deze zijn veel goedkoper dan de organische vormen die experts en speciaalzaken vaak adviseren. “Bovendien hebben de goedkopere voedingssupplementen vaak te lage doseringen om een heilzaam effect te hebben”, zegt Kremer. Daarbij bevatten goedkope supplementen vaak allerlei onnodige toevoegingen die alleen maar commerciële belangen dienen en niets voor de gezondheid brengen. Koop daarom liever een kwaliteitssupplement, aldus Kremer. “Je betaalt wel iets meer, maar anders blijkt goedkoop helaas duurkoop.”

Supplementen nemen in de vorm van vitaminen, mineralen, en andere soorten nutriënten kan helpen bij het voorkomen van veelvoorkomende kwalen. Goed advies is daarin noodzakelijk. Experts kunnen aan de hand van gesprekken en inzage in iemands levensstijl een goede inschatting maken waar mogelijk een tekort is. Nog beter is om een volledig lichamelijk onderzoek te doen, waarbij medische apparatuur feilloos vaststelt op welke manier supplementen het leven kunnen verrijken. Meten is weten!

[divider color=”blue” type=”solid” width=”100%” height=”1px” float=”left”][/divider]

Na het lezen geïnteresseerd in een van onze gezondheidschecks? Bekijk hier de mogelijkheden bij Prescan.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *