20 tips voor een succesvol plastic dieet

[info_box color=”blue” width=”100%” float=”left” text_align=”left”]

Doe mee en win!

Maak kans op een SodaStream Mega Pack, bestaande uit een Spirit bruiswaterapparaat, 3 herbruikbare flessen en een CO2 cilinder t.w.v. € 99,99. Stuur jou originele plastic-bespaartip naar info@gezondheidplus.nl. Reageer voor 15 juni 2019. Vergeet niet je naam, adres en telefoonnummer te vermelden.

Als je meedoet kunnen je gegevens bewaard worden.

[/info_box]

Zonder dat we het beseffen gebruiken we dagelijks heel wat onnodig wegwerpplastic: op het werk, onderweg en thuis. Het is noodzakelijk dat we met zijn allen drastisch het gebruik van wegwerpplastic moeten terugdringen. Niet omdat het ‘eco chic’ is maar omdat het echt moet. Met wat eenvoudige lifestyle aanpassingen gebruik je al snel kilo’s wegwerpplastic minder per jaar. Bovendien zal het ook flink wat geld en calorieën besparen als je minder voeding en drank onderweg koopt, spullen van thuis meeneemt en meer zelf maakt. Driedubbele winst dus: voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee.

In 2021 zal de EU een tiental plastic wegwerpartikelen gaan verbieden, onder andere drank- en voedselverpakkingen en rietjes. Dat duurt echter nog twee jaar en ondertussen wordt de plastic soep iedere dag vergroot. Acties om afval van wegwerpplastic op te ruimen en het scheiden van afval zijn goed maar we kunnen het deels ook gewoon voorkomen. Al volg je maar enkele tips op, dan draag je al bij aan een schonere wereld. Veel adviezen zullen wellicht niet nieuw zijn maar het zijn wel de dingen die het verschil maken.

  1. Weiger plastic rietjes: koop een metalen rietje dat je mee kan nemen of drink gewoon uit het glas of de beker (zoals we geleerd hebben na ons derde levensjaar).
  2. Recyclen is goed maar hergebruiken is nog beter. Bewaar zakjes, glazen potten en plastic verpakkingen (als je er niet onderuit komt om ze te kopen) om eten in te bewaren. Ieder brood dat je koopt komt tenslotte met een gratis bewaarzakje.
  3. Koop een mooie koffie- of theekop voor op kantoor: het ziet er leuker uit, drinkt lekkerder en je bespaart al snel 60 bekertjes per maand.
  4. Neem je salade (of gewoon boterhammen met pindakaas) mee in een broodtrommel, het liefst natuurlijk gemaakt van duurzame materialen zoals de Scandinavische Hmmm lunchboxen.
  5. Het bespaart een hoop gesjouw en een ontelbaar aantal plastic wegwerpflessen: met een SodaStream apparaat maak je met gewoon kraanwater je eigen bruiswater of voeg je een smaakje toe. Gebruik het apparaat wel in combinatie met een herbruikbare SodaStream fles; hiermee worden namelijk 2.800 plastic wegwerpflesjes bespaard. Bovendien blijkt dat mensen met een SodaStream 43% meer kraanwater per dag drinken!
  6. Voeding afdekken in de koelkast: gebruik geen folie maar gewoon een bord of schaaltje. Ofwel: ‘bowl over platter, platter over bowl’.
  7. Heb altijd een linnen boodschappentas in de auto en je (fiets)tas bij je.
  8. Begin met een week al je afval van wegwerpplastic te verzamelen dat je thuis en onderweg gebruikt. Zo krijg je inzicht waar jij het meeste op kan besparen: zijn het blikjes, verpakkingen van sandwiches of koffiebekers?
  9. Download de Plastic Diet app van de Plastic Soup Foundation My Little Plastic Footprint voor support en tips van anti-plastic influencers.
  10. Net zoals bij een ‘gewoon’ dieet: beloon jezelf iedere week voor je goede gedrag!
  11. Investeer in een goede isolerende beker voor koffie en thee voor onderweg, let wel goed op dat deze in de houder in je auto past natuurlijk.
  12. Koop etenswaren en drogisterijartikelen die je veel gebruikt in grotere verpakkingen, zoals pasta, rijst, shampoo en tomatensaus.
  13. Een tip voor thuis en op reis: poets je tanden met een tandenborstel van bamboe en vervang wegwerp scheermesjes voor exemplaren met een vervangbaar mesje.
  14. Het ziet er zo feestelijk uit maar is een crime voor het milieu: ballonnen. Er zijn echter ook andere manieren om een feestje leuk en kleurig aan te kleden. Maak zelf slingers (of zet de kinderen aan het werk) of plaats kleine vaasjes met bloemen uit de tuin.
  15. Vraag in het restaurant om kraanwater in plaats van een (duur) fles designwater. Nederland heeft de beste kwaliteit kraanwater van heel Europa. (bron: KRNWTR.nl).
  16. Uitdaging: probeer in de supermarkt zo weinig mogelijk producten met wegwerpplastic te kopen. Het is in het begin even zoeken maar je zal zien dat er voldoende alternatieven zijn. Soms kun je er niet onderuit maar uiteindelijk zal je altijd met minder artikelen met wegwerpplastic naar huis gaan.
  17. Koop en eet geen kauwgum meer, het staat niet letterlijk op de verpakking maar de ‘gum’ bestaat uit plastic en komt vaak gewoon op straat terecht.
  18. Geef een herbruikbare fles als verjaardagscadeau om ook anderen aan te zetten tot gedragsverandering. Het is tijd voor verandering, niemand komt er onderuit om bij te dragen.
  19. Maak je eigen schoonmaakmiddelen; op internet zijn er goede recepten te vinden die je helpen om natuurlijke middeltjes te maken en je bovendien tientallen plastic wegwerpflessen per jaar besparen.
  20. Last but not least: geniet! Geniet van de kleine dingen, maak zo veel mogelijk zelf en hergebruik ‘to the max’. Je zal zien dat het je extra positieve energie geeft en ook dat draagt bij aan een mooiere wereld.

Bekijk hier hoe je het plastic diet eenvoudig kan volgen (en volhouden): https://www.goedevoornemens2019.nl/

Kom dus in actie in 2019! Als je al actief aan het ‘plastic minderen’ was: inspireer ook anderen om het plastic dieet te volgen.

 

 

 

 

2 reacties

  • Joke de Bondt-Rieken

    Zelf (havermout)koekjes bakken is leuk werk, lekker en gezonder dan alle verpakte koek in de winkel. En…je bespaard plastic !

  • Joke de BondtRieken

    Zelf (havermout)koekjes bakken is leuk werk, lekker en gezonder dan alle verpakte koek in de winkel. En…je bespaard plastic !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *