Vrouwenklachten: van afscheiding tot overgang

summer, holidays, vacation, happy people concept - smiling girlfriends having fun on the beach

Het valt niet altijd mee om als vrouw je mannetje te staan. Vrouwen ervaren namelijk andere lichamelijke en psychische klachten dan mannen, met name als gevolg van menstruatie of overgang. Wat kun je zelf doen om deze klachten te verlichten?

Menstruatieklachten
Iedere vrouw heeft gemiddeld veertig jaar lang maandelijks te maken met menstruatie. Meer dan de helft van de vrouwen heeft klachten voor en/of tijdens de menstruatie. De klachten kunnen zowel psychisch als lichamelijk zijn. Onder psychische klachten vallen sneller emotioneel worden, geïrriteerd of depressief zijn. Buikpijn, pijnlijke borsten, hoofdpijn en vochtophoping zijn enkele van de mogelijke lichamelijke klachten.
Ibuprofen, naproxen natrium en diclofenac kalium zijn eerste keus bij menstruatieklachten. Mocht je geen pijnstiller willen gebruiken,  dan kun je ook denken aan Buscopan. Een lichte sportactiviteit verbetert de doorbloeding en een warm bad kan helpen bij het ontspannen. Alcohol en nicotine zijn af te raden bij menstruatieklachten.
Let op: als de menstruatieklachten na een leeftijd van 25 jaar plotseling veranderen, ga dan naar de huisarts.

Vaginale afscheiding
Witte vloed, oftewel vaginale afscheiding, is het vochtige slijm dat ervoor zorgt dat het slijmvlies van de vagina niet uitdroogt. Het beschermt de vagina ook tegen infecties. Door verschillende oorzaken kan de vaginale afscheiding veranderen van vorm, kleur, geur of hoeveelheid. Het veranderen van de vaginale afscheiding gaat vaak samen met andere klachten, zoals jeuk. Spoelen met water is voldoende om de vagina schoon te houden. Het gebruik van zeep tast de zuurgraad van de vaginale afscheiding aan. Condooms met zaaddodend middel kunnen de vagina irriteren, net als het gebruik van vaginale spoelingen of sprays. Je kan het beste een katoenen slipje dragen, omdat dit niet broeit. Clotrimazol is de werkzame stof in zelfzorggeneesmiddelen voor schimmelinfectie. Vaginale tabletten  of capsules zijn voor inwendige klachten zoals witte afscheiding. Bij uitwendige klachten als jeuk en branderigheid kun je een crème gebruiken.
Let op: zelfzorggeneesmiddelen met clotrimazol tasten de werking en veiligheid van condooms en pessaria aan.

Overgangsklachten
Iedere vrouw krijgt ongeveer tussen haar 45e en 55e levensjaar te maken met de overgang. Dit is een periode van gemiddeld vier jaar waarin de menstruatie definitief stopt. De overgang is een natuurlijk proces, maar voor veel vrouwen is het een lastige periode. Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen klachten zoals opvliegers, zweetaanvallen en een droge vagina. Ook vermoeidheid, haaruitval en wisselende stemmingen worden veel genoemd. Omdat overgangsklachten zo verschillend kunnen zijn, bestaat er geen specifieke zelfzorggeneesmiddel voor overgangsklachten. Het drogisterijassortiment omvat wel een aantal fytotherapeutische producten, onder andere op basis van Salvia of Cimicifuga racemosa (zilverkaars). Sint-janskruid versterkt de werking van Cimicifuga en wordt geadviseerd bij depressieve klachten tijdens de overgang (A. Vogel Famosan Balans). Niet ieder product past bij elke vrouw, het is een kwestie van uitproberen. Voor producten met sint-janskruid gelden wel waarschuwingen, vraag ernaar bij je drogist of apotheek.

Bron: CBD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *